AcasăNewsCum e cu relansarea economică promisă de Orban? Se anunță scumpiri la...

Cum e cu relansarea economică promisă de Orban? Se anunță scumpiri la carne, lapte și pâine, din septembrie!

În timp ce guvernanții, în frunte cu premierul Orban, pregătesc prezentarea cu surle și trâmbițe a Planului național de investiții și relansare economică, reprezentanții industriei alimentare avertizează asupra faptului că toamna ar putea aduce scumpiri semnificative pentru produsele de bază din coșul românilor.

Nu doar efectele pandemiei de coronavirus, ci și seceta ar putea să genereze această creștere a prețurilor alimentelor precum carnea, pâinea sau laptele. Mai multe voci din rândul specialiștilor s-au pronunțat în acest sens.

Citiți și: Guvernul Orban a terminat de redactat Planul de Relansare Economică. Promisiuni SF făcute de liberali! Document-bombă!

Dragoș Frumosu, președintele Federaţiei Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară “SINDALIMENTA”, și, totodată, coordonator al departamentui Industrie Alimentară PPU-SL, consideră că prețul alimentelor va crește din septembrie și explică și de ce. Primul aspect avut în vedere – pandemia COVID-19 „Chiar dacă am avut un prim început când ne speriam vizavi de cantitatea mare de cumpărături pe care o făceau românii, după aceea am ajuns în situația să facem stocuri, pentru că au scăzut vânzările, a scăzut puterea de cumpărare, fiind foarte mulți șomeri în această perioadă (…). Am cerut sprijinul statului… pauză. Niciun răspuns”, a dezvăluit Frumosu, la Antena3.

Secetă puternică

De asemenea, liderul Federației amintite a adus în discuție și urmările secetei, care se vor reflecta și ele în costurile alimentelor. „Pe lângă această pandemie, am avut cea mai puternică secetă din ultimii 30 de ani. Este evident că în toamnă vizavi de prețul grâului, porumbului, floarea-soarelui la bursă vom asista la scumpiri, pentru că seceta nu a fost numai în România. În momentul în care la aceste materii prime, să le numesc așa, prețul lor va crește, obligatoriu vor vom asista la creșteri de prețuri la nutrețuri, și de aici în lanț. Tot ce înseamnă carne de porc, pasăre, vită, lapte (…)”, a mai precizat Frumosu.

Cum se vede situația în industria pâinii

Totodată, președintele Rompan, Aurel Popescu, a explicat la rândul său cum se reflectă actuala situație de fapt în proiecțiie industriei pe care o reprezintă. Nici opinia sa nu pare să fie una optimistă. „Probabil că și în domeniul nostru de morărit-panificație o să se întâmple acest fenomen. Pentru că deși a început recoltarea grâului și nu avem o oglindă perfectă a ceea ce se întâmplă și ce producție vom realiza, văd că totuși prețurile sunt în continuă creștere, de fapt au fost și la sfârșitul recoltei de anul trecut (…)”, a declarat Popescu, la același post TV.

Ce a spus Orban în ședința de Guvern de miercuri

Premierul Orban, în schimb, a vorbit din nou de creștere economică, de această dată la începutul ședinței de Guvern de miercuri, referindu-se la Planul național de investiții și relansare economică. „Acest plan va schimba strategia de dezvoltare a României, va schimba viziunea asupra modului în care România trebuie să se dezvolte, să se modernizeze, să își crească competitivitatea pe plan internațional și sunt convins că, prin acest Plan național de investiții și relansare economică, vom reuși să asigurăm o dezvoltare accelerată a României, o creștere economică bazată pe piloni sustenabili”, a fost auzit spunând Ludovic Orban, de față cu toți miniștrii.

Orban a avut un mesaj special pentru șeful de la Ministerul Finanțelor. „De asemenea, domnul ministru Cîţu, identificarea de resurse suplimentare de la finanțatori instituționali pentru a putea să asigurăm suportul financiar pentru acest program ambițios”, a subliniat premierul.

199 afisari

1 COMENTARIU

  1. Guvernul a gandit o relansare negative a ecnomiei, doar il au pe Citu, nu, el este miezul gandirii de mana dreapta.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger