AcasăNewsCum diminueaza efectele unui cutremur o tara ca Japonia

Cum diminueaza efectele unui cutremur o tara ca Japonia

Italia toata este in stare de soc dupa dezastrul produs de un cutremur cu magnitudinea 6 pe scara Richter. Cum a fost posibil sa se ajunga la atatea pierderi de vieti omenesti si sute de cladiri prabusite?

Iata o intrebare la care si noi trebuie sa reflectam, caci Romania este o tara in care cutremurele se cam produc la interval regulate de timp. Pentru a intelege mai bine cum se pot diminua efectele unei asemenea catastrofe am luat exemplul Japoniei, poate cea mai lovita natiune atunci cand vine vorba de miscarile placilor tectonice. Arhipelagul nipon se afla chiar pe Cercul de Foc al Pacificului si zilnic are parte de cutremure.

In 1995, un cutremur puternic a pus la pamant orasul Kobe: peste 6300 de morti si aproape jumatate de milion de oameni ramasi fara adapost. A fost momentul in care japonezii au ridicat complexul Earth-Defense, cel mai mare si mai modern simulator de cutremure din lume. Aceasta platforma gigant este controlata de un urias mecanism hidraulic, care in timpul testelor poate suporta de pana la 1.200 de tone. Earth-Defense are 10 acceleratoare orizontale si 14 verticale, capabile sa produca miscari aproape identice cu cele ale seismelor. Iar rezultatele obtinute la teste sunt folosite de ingineri i constructori. Exista o singura regula obligatorie: cladirile se pot inclina si chiar crapa, dar nu au voie sa cada!

Cu toate ca au sute de metri inaltime, zgarie-norii sunt proiectati astfel incat sa se clatine, dar niciodata nu se vor prabusi in timpul unui cutremur. Cladirile stau pe fundatii masive, ingropate adanc, cu baza proiectata astfel incat sa se poata misca semi-independent de restul structurii. Efectul: tremurul imprimat de miscarea telurica este redus.

  • Coloana din interior si structura de otel care imbraca Sky Tree (cea mai inalta cladire din Tokyo, 634 metri) sunt construite separat. Cand incepe sa se clatine in timpul unui cutremur, miscarea se face in moduri diferite, diminuind efectul seismului.
author avatar
National
392 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger