AcasăNewsCum depistati defectele unui autoturism second-hand

Cum depistati defectele unui autoturism second-hand

Targurile auto din Europa sun pline de masini second-hand la pret mic, insa oferta poate ascunde numeroase defecte

Masinile second-hand sunt o alternativa relativ ieftina pentru cei care nu au bani sa cumpere un autoturism nou. Doritorii trebuie sa fie insa foarte atenti atat la defectele ascunse, cat si la inselatoriile care se practica  in acest domeniu.

Targurile auto din Europa sun pline de masini second-hand la pret mic, insa oferta poate ascunde numeroase defecte

O masina second-hand poate fi excelent intretinuta in mod real sau poate doar parea a fi in forma excelenta. Diferentele pot fi observate fie cu ochiul liber, fie cu ajutorul meseriasilor. Specialistii Auto.ro au identificat o serie de smecherii pe care le fac unii vanzatori de masini la mana a doua si au cateva recomandari pentru cumparatorii de autoturisme second-hand:

1. Verificati caroseria si interiorul masinii. Acordati atentie chederelor (de la portbagaj, usi, parbriz), si observati daca este „gazata” vopseaua. Micii vapori apar atunci cand autoturismul a fost revopsit, fie din cauza unui accident, fie pe fondul neglijentei. Daca linia usii din fata nu se continua fluent pe usa din spate, este o dovada ca a fost inlocuita una din portiere.

2. Blocurile optice dezvaluie varsta masinii. Daca fondul argintiu este mat sau farurile sunt incetosate, atunci masina este batrana sau prost intretinuta.

3. Alegeti un service si puneti masina pe rampa. Consultati un mecanic profesionist in care aveti incredere. Verificati bucsele, pivotii, rulmentii, directia etc.

4. Verificati instalatia electrica: faruri, semnalizari, stop pe frana, pozitii, avarii, lumina marsarier, geamuri electrice, sistemul de aer conditionat si inchiderea centralizata, daca este cazul. Totodata trebuie verificata tinuta de drum: accelerati si franati brusc, probati frana de motor pentru a vedea cum se prezinta ambreiajul.

5. Kilometrajul trucat. Pentru doar 100 euro, vanzatorul masinii poate schimba kilometrajul. Desi exista cazuri in care nu poate fi depistat numarul real de kilometri, puteti incerca verificarea la o reprezentanta sau service autorizat.

C ele mai frecvente tepe auto

Piata masinilor second-hand geme de oferte bune sub raport pret/calitate, insa a dezvoltat si o „ramura” a tepelor auto. Multi dintre amatorii de chilipiruri sunt fentati de falsi proprietari cu masini superbe, la preturi foarte mici, acestea fiind deja indicii ca e vorba de o teapa. Iata cele mai frecvente inselatorii de pe piata auto second-hand:

1. Transfer prin Western Union

„Vanzatorii” sunt pensionari si „locuiesc” in strainatate. Ei solicita  potentialului cumparator sa faca dovada ca au bani pentru  achizitie. Astfel, sotia/sotul sau o ruda a cumparatorului trebuie sa trimita pe numele acestuia o suma de 1.000-2.000 de euro la un oficiu postal anume, prin Western Union.  De asemenea, „vanzatorul” promite sa faca acelasi  lucru din partea sa, pentru a fi mai convingator. Toate bune, insa hotul ii mai cere cumparatorului si o copie dupa trimiterea de bani (inclusiv codul MTCN), apoi ii incaseaza banii de la posta si dispare.

2. Avans pentru transport

Generos, „vanzatorul” prezinta o super-masina la pret foarte mic si, in plus, se ofera si sa o aduca in Romania din Germania, de exemplu. Atata doar ca transportul costa, iar contravaloarea serviciului (1.000 -2.000 de euro) este achitata de c umparator, care trebuie sa vireze banii in contul firmei transportatoare. Evident, nu exista nicio masina, nicio firma, ci doar un alt tepar anonim, care incaseaza banii si dispare.

3. Inselatorie indirecta

Mai sunt si cazuri in care anuntul pentru o masina super-ieftina vine din  strainatate, iar cand doritorul soseste pentru a o cumpara, vanzatorul se scuza ca nu o mai are (desi daduse asigurari ca o va pastra) si vine cu o alta oferta, mai scmpa cu 50%. De regula, cumparatorul accepta propunerea, mai ales ca a batut atata drum, fiind astfel, victima a unei tepe mai „blande”.

author avatar
Arpad Dobre
893 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger