AcasăNewsCum contestati un act fiscal

Cum contestati un act fiscal

Contestatiile se depun la administratiile fiscale care au emis documentul administrativ

Contribuabilii au posibilitatea sa conteste actele administrative emise de Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF). Contestatiile se depun la administratiile fiscale care au emis documentul.

Contestatiile se depun la administratiile fiscale care au emis documentul administrativ

Codul de procedura fiscala prevede ca o contestatie poate fi formulata impotriva unui titlu de creanta (taxa, contributie neachitata la timp etc.), precum si impotriva altor acte administrative fiscale. Potrivit AvocatNet, o contestatie trebuie sa fie formulata in scris si sa cuprinda:

–         datele de identificare a contestatorului;

–         obiectul contestatiei;

–         motivele de fapt si de drept;

–         dovezile pe care se intemeiaza;

–         semnatura contestatorului sau a imputernicitului acestuia. In cazul in care contestatorul se afla in procedura de insolventa/reorganizare/faliment/lichidare, contestatia va purta semnatura si stampila administratorului special/administratorului judiciar sau a lichidatorului, dupa caz.

–         stampila, in cazul persoanelor juridice.

Respingerea contestatiilor

Trebuie sa stiti ca in cazul in care ANAF constata neindeplinirea unei conditii procedurale, contestatia va fi respinsa, de exemplu, ca:

–         nedepusa la termen;

–         depusa de o persoana lipsita de calitatea de a contesta, lipsita de calitate procesuala;

–         depusa de o persoana lipsita de capacitate de exercitiu;

–         lipsita de interes, in cazul in care contestatorul nu demonstreaza ca a fost lezat in dreptul sau interesul sau legitim;

–         prematur formulata, in situatia in care sumele contestate nu sunt individualizate prin titlu de creanta.

Termen de depunere

Potrivit Codului de procedura fiscala, o contestatie se depune in termen de 30 de zile de la data comunicarii actului administrativ fiscal. Totusi, daca Fiscul nu a precizat o data-limita, legea prevede depunerea contestatiei in termen de trei luni de la data comunicarii actului administrativ fiscal.

author avatar
Arpad Dobre
165 afisari
Zenville

Ultimele știri

Campania electorală pentru Primăria Capitalei, „aruncată în aer”! Cătălin Cîrstoiu, vestea momentului. Ce se întâmplă luni

Cătălin Cîrstoiu ar putea ieşi din cursa pentru Primăria Capitalei. Coaliţia PSD-PNL trebuie să ia urgent o decizie în privinţa candidatului comun.Acuzaţiile de incompatibilitate...

Irakul, atacat la o bază militară unde s-ar afla paramilitari pro-Iran. Ce spun Israel și SUA despre bombardamente (VIDEO)

Au fost explozii în Irak, azi-noapte, în apropiere de Bagdad, la o bază militară. Acolo s-ar fi aflat trupe ale armatei și foști paramilitari...
proger