AcasăNewsCum beneficiezi de servicii medicale gratuite

Cum beneficiezi de servicii medicale gratuite

Romanii care au nevoie de medicamente compensate, analize gratuite sau spitalizare trebuie sa faca dovada ca sunt asigurati in sistemul de sanatate.

Doar asiguratii in sistemul de sanatate beneficiaza de servicii medicale gratuite sau partial gratuite

Documentele si adeverintele necesare difera de la caz la caz, in functie de incadrarea asiguratului. Conform AvocatNet,  salariatii isi pot demonstra calitatea de asigurat prin adeverinta emisa de angajator pe propria raspundere, prin care acesta sustine ca a platit contributia la Sanatate a angajatului. Adeverinta este valabila trei luni.  Persoanele fizice autorizate au nevoie de o adeverinta care se elibereaza de casa teritoriala de asigurari de sanatate, pe baza actului de identitate si a dovezii platii contributiilor aferente.

Si celelalte categorii de asigurati – someri, pensionari, elevi, studenti etc – au nevoie de acest tip de adeverinta, pentru a beneficia de servicii medicale gratuite. Pensionarii au nevoie de cuponul de pensie sau talonul de plata de la banca, somerii trebuie sa prezinte carnetul de somer, copiii pana la varsta de 18 ani au nevoie de certificatul de nastere sau alt act de identitate, iar elevii si studentii cu varste intre 18 si 26 de ani trebuie sa obtina de la circa financiara teritoriala o adeverinta ca nu au venituri. Persoanele aflate in concediu maternal trebuie sa prezinte decizia emisa de directiile teritoriale de munca. Femeile gravide sau lauze pot obtine avizul de asigurat de la casele de sanatate pe baza adeverintei medicale sau certificatul de nastere a copilului si a dovezii de la circa financiara ca nu obtin venituri impozabile.

author avatar
Arpad Dobre
581 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger