AcasăNewsCum au manipulat bancile europene dobanda EURIBOR!

Cum au manipulat bancile europene dobanda EURIBOR!

Comisia Europeana se pregateste sa acuze mai multe banci de tentativa de complicitate in fixarea ratei dobanzii Euribor (dobanda medie la depozite in euro). Printre bancile vizate se numara Societe Generale, Deutsche Bank si, binenteles, martie din post – Barclays.

Barclays (foto), Deutsche Bank si Societe Generale, implicate in scandalurile LIBOR si EURIBOR

Euribor (Euro Interbank Offered Rate) este rata dobanzii la care o banca de prim ordin (de prim rang – bancile centrale) ofera fonduri negarantate altei banci de prim ordin in zona euro.

Deutsche Bank

Pentru romanii cu credite in euro reprezinta rata dobanzii variabile, compusa din Euribor la trei luni, plus alte cateva procente zdravene, ca trebuie sa incaseze si bancherii romani prima de porc, de Pasti, de vacanta, de performanta, de… geaba etc.

Societe Generale

Si fiindca tot am adus vorba de aceasta dobanda, e bine ca romanii care inca nu au luat credite in euro sa stie (pentru ceilalti e prea tarziu, pentru ca sunt captivi in sistem, indiferent de banca la care s-au injugat) ca se anunta un scandal cel putin continental referitor la manipularea Euribor.  The Wall Street Journal a anuntat ca este o chestiune de saptamani, poate chiar de zile, pana cand Comisia Europeana va acuza mai multe banci de tentativa de complicitate in fixarea ratei dobanzii Euribor. Se pare ca acest scandal va fi chiar mai mare ca acela referitor la manipularea LIBOR (London Interbank Offered Rate – dobanda medie oferita de bancile din City-ul londonez)). La fixarea EURIBOR ar fi participat cu mai mult sau mai putin sarg peste 40 de banci din Europa, in vreme ce LIBOR a fost manipulata „doar” de 18 banci.

Antrenament cu manipularea LIBOR

Comisia pentru Concurenta de la Geneva a demarat procedura de verificare a mai multor banci, deoarece asupra lor planeaza suspiciunea de manipulare a pietei.  Este vorba de mai multeinstitutsii financiar-bancare, printre care se numara UBS, Credit Suisse, dar si RBS si Societe Generale,  banci care sunt prezente si in Romania. Autoritatea de la Geneva sustine ca acestea au manipulat ratele de referinta LIBOR (London Interbank Offered Rate) si TIBOR (Tokyo Interbank Offered Rate – dobanda medie utilkizata de bancile din Tokyo) pentru creditele acordate in dolari, lire sterline, franci elvetieni si yeni japonezi. Tarasenia nu ar fi iesit la iveala daca un bancher (a carui identitate a ramas protejata) nu s-ar fi autodenuntat. El a prezentat anchetatorilor o bogata corespondenta electronica intre reprezentantii bancilor implicate,  din care ar reiesi ca bancile incrtiminate au „umblat” la cei doi indicatori pentru propriul folos si in detrimentul clientilor.

Ancheta pe trei continente

Ancheta se efectueaza in prezent in Japonia, SUA, Canada si UE. Investigatiile vizeaza bancile UBS, Credit Suisse, Bank of Tokyo- Mitsubishi UFJ, Citigroup Inc, Deutsche Bank Aktiengesellschaft, HSBC Holdings plc, JP Morgan Chase & Co, Mizuho  Financial Group Inc, Rabobank Group NV, RBS Group PLC, Societe Generale si Sumitomo Mitsui Banking Corporation. Bancile vizate ar putea fi obligate la plata a peste 179 de miliarde de dolari, despagubiri care vizeaza doar daunele provocate clientilor persoane juridice. Aceasta ancheta se desfasoara in paralel cu o alta, inceputa inca de anul trecut de Comisia Europeana la o serie de banci din UE, printre care si Deutsche Bank, care ar fi manipulat dobanda EURIBOR, indicator de baza pentru dobanda la creditele in euro. La fel ca si in cazul celor in franci elvetieni, si aceasta dobanda a crescut notabil in ultimele luni. Investigatia asupra manipularii EURIBOR s-ar putea finaliza in curand, dar e bine de vazut cum a inceput totul.

Clientii romani, loviti din doua parti

Intre jumatatea anului 2005 si jumatatea anului 2008, mai multi brokeri s-au inteles, in mod ilegal, sa le ceara colegilor de la trezorerii sa impuna o rata a dobanzii mai mare sau mai mica, pentru a le favoriza interesele. In acest context, Bruxelles ancheteaza atat existenta unei fraude, cat si incalcarea practicilor concurentiale. Comisia Europeana a inceput destul de tarziu ancheta, in conditiile in care manipularea EURIBOR a avut o perioada de „glorie”  intre 2005-2008. Intamplator, sau mai degraba nu, perioada coincide cu boom-ul creditelor in Romania, de la cele „doar cu buletinul” pana  la cele pentru nevoi personale sau creditele ipotecar/imobiliare. Cei care au luat imprumuturi in euro trag ponoasele pentru manipularea Euriobor, dar cei care s-au imprumutat in franci elvetieni sunt dur loviti. Ratele lor au crescut cu 80-100%, atat din cauza exploziei cursului de schimb (de la 1,9 lei/franc elvetian in aprilie 2007 la 3,7 lei/franc elvetian in prezent), cat si a majorarii dobanzilor de catre banci in urma manipularii LIBOR si a EURIBOR.

Banci incriminate

Comisia Europeana nu a facut inca precizari referitoare la numele bancilor incriminate, dar se pare ca printre cele supuse investigatiei se numara Credit Agricole, Société Générale, HSBC Holdings (recent amendata de autoritatile SUA cu 1,9 miliarde de dolari, pentru spalare de bani), Deutsche Bank si, binenteles, Barclays. Spunem binenteles, deoarece aceasta banca a fost implicata si in scandalul LIBOR, al carui „actor” principal a si fost. Revenim putin la Deutsche Bank, fiindca si aceasta banca a fost implicata in scandalul LIBOR, iar recent s-a aflat ca, in perioada 2007-2009, in plina criza financiara, a ascuns pierderi de peste 12 miliarde de euro. Daca s-ar fi aflat atunci, banca ar fi putut avea mari probleme financiare, riscand nu doar golirea conturilor de catre clientii panicati, ci chiar falimentul. In final, este bine de stiut (sau de reamintit pentru cei care stiu) ca nicio banca din lume nu are atatia bani in seifuri incat sa-i poata restitui tuturor deponentilor sai. Bancile exista atata timp cat exista incredere in ele, insa aceasta este pe cale sa fie pierduta, in conditile in care criza economica nu a trecut, ba, se pare ca se va adanci anul viitor.

author avatar
Arpad Dobre
506 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger