AcasăNewsCum au loc atacurile DDoS pe servere VPS si cum te poti...

Cum au loc atacurile DDoS pe servere VPS si cum te poti proteja de acestea?

Servere VPS

Termenul DDoS reprezinta o prescurtare pentru „Distributed Denial of Service”. Aceste atacuri pe servere VPS urmaresc supraincarcarea unui website, prin transmiterea unui volum imens de trafic web din surse multiple. In general, sunt vizate companiile mari, cum ar fi bancile sau institutiile cu date sensibile. Totusi, poti intampina si tu o asemenea problema pe viitor. Iata ce trebuie sa stii despre asta!

Cum sunt realizate atacurile DDoS?

Pentru un atac DDoS este folosit un botnet. Acesta reprezinta o retea de calculatoarea care se afla sub controlul persoanelor rau intentionate. Cu ajutorul lui sunt expediate numeroase cereri externe catre retelele vizate, iar acestea depasesc capacitatea serverului de a procesa informatiile. De asemenea, este foarte greu de detectat locatia. Atunci cand are loc un astfel de eveniment, latimea de banda nu mai functioneaza corect si apar incetiniri, apoi accesul vizitatorilor reali pe pagini este blocat.

Atacurile DDoS pe servere VPS se incadreaza in mai multe categorii, iar vectorii lor sunt diferiti. Un atac volumetric trimite doar trafic fals, dar exista si atacuri de protocol. Acestea exploreaza serverul si incearca sa gaseasca vulnerabilitati. In unele situatii, se pot lansa inclusiv atacuri asupra aplicatiilor web.

Care este motivul din spatele unui atac?

Poate te gandesti la faptul ca atacurile DDoS nu au prea mult sens, deoarece nu sunt extrase date financiare. Totusi, hackerii pot solicita anumite sume de bani pentru activarea site-urilor, cererile acestora fiind adesea insotite de amenintari. Un alt motiv poate fi un avantaj competitiv. Desi este imoral, unele persoane recurg la asemenea practici pentru a obtine rezultate mai bune in motoarele de cautare.

Tine cont de faptul ca atacul nu ar trebui sa ramana mereu focusul principal. Se poate sa fie creat doar pentru a-ti distrage atentia. Astfel, in timp ce tu esti ocupat sa readuci totul la normal pe servere VPS, pot fi instalate diverse programe care sa modifice sau sa fure informatii.

Care sunt cele mai importante masuri de preventie?

Protectia pentru amenintarile online nu va functiona niciodata la capacitate de 100%, insa exista anumite actiuni pe care le poti efectua pentru a-ti mari sansele de a ramane in siguranta. Spre exemplu, este recomandat sa dispui de un firewall activ. Acesta scaneaza intrarile si separa traficul normal de cel care pare suspect. Pastreaza si un jurnal cu sesiunile de login sau un geoblocking. Asa vei afla cand are loc o autentificare de pe un IP diferit si poti opri accesul complet. Asigura-te ca ai mereu ultima versiune la CMS si nu instala prea multe pluginuri.

Pe sistemele Linux sau Windows adauga un program pentru depistarea fisierelor malware. In felul acesta, vei fi anuntat despre ele si vor fi automat carantinate sau sterse. Alege o firma de hosting care investeste constant in sisteme hardware de retea performante si nu vor exista nici daune foarte mari.

Cat costa un plan de servere VPS cu protectie DDoS?

Desi firmele de gazduire web au pus accent in ultimii ani pe partea de securitate, amenintarile cibernetice evolueaza pe zi ce trece. La THC.ro dispui de protectie DDoS, certificat SSL si filtru anti-spam pe email incepand de la 0,95 €/luna!

author avatar
Ziarul National
Aceasta sectiune stabileste termenii legali si conditiile in care puteti utiliza site-ul
88 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger