Polițiștii care au ieșit la pensie din 2010 până în 2017 nu au văzut niciun leu din ajutoarele bănești prevăzute în Legea 284. Șmecheria, practicată cu succes de guvernanți, a fost prorogarea la nesfârșit a termenelor de plată, pe motiv că statul nu are bani.
La fel ca și dublarea alocațiilor, prevăzută în lege, dar neaplicată în fapt, actele normative care confereau drepturi polițiștilor au fost și ele ignorate. Peste 25.000 de polițiști care au trecut în rezervă așteaptă și azi ca Guvernul să-și onoreze obligațiile legale, însă șansele ca Executivul să respecte legea sunt aproape nule. ”Erau denumite ajutoare bănești pentru vechime și vârstă cu ocazia pensionării, dar nu au mai primit banii aceia, foarte puțini polițiști, până în 10, au câștigat banii în instanță. De prin 2010 nu s-au mai dat acești bani. Din 2017 s-a scos din lege acest ajutor bănesc, dar până atunci era în vigoare. Din 2010, pe vremea lui Băsescu, s-a sistat plata banilor, pe motiv că nu erau bani și se tot prorogau termenele prin Legea bugetului. Acum sunt prorogate aceste drepturi, prin Ordonanța 114, până în decembrie 2021. Drepturile erau prevăzute în lege, erau și recunoscute de ei, dar în fapt nu ne dădeau banii, pentru că spuneau că nu au. Spuneau că o să dea acești bani când vor avea finanțare. Ne-am tot judecat de-a lungul timpului pe această chestie, iar acum avem o soluție de la Înalta Curte de Casație și Justiție, care spune că există dreptul și că statul român, în virtutea suveranității, neavând bani, recunoaște dreptul și că banii o să-i primim atunci când are statul bani. După acea decizie, instanțele au început să se pronunțe și să recunoască dreptul, dar cu mențiunea că banii se vor da când statul va avea bani. Eu, sincer, nu cred că vor mai primi vreodată acești bani”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.
20 de solde în minus
Legea nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, prevedea ca la trecerea în rezervă sau direct în retragere, respectiv la încetarea raporturilor de serviciu, cu drept la pensie, personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, pentru activitatea depusă, în funcție de vechimea efectivă, beneficiază de un ajutor stabilit în raport cu solda funcției de bază. Astfel, cei cu până la 5 ani vechime primeau un ajutor egal cu 3 solde, până la 10 ani – 6 solde, până la 15 ani – 8 solde, până la 20 de ani – 10 solde, cei cu vechime de până la 25 de ani primeau 12 solde, până la 30 de ani – 15 solde, iar cei cu peste 30 de ani vechime, 20 de solde. Curtea Constituțională a concluzionat că statul ar avea deplină legitimitate constituţională de a acorda sporuri, premii periodice şi alte stimulente personalului plătit din fonduri publice, în funcţie de veniturile bugetare pe care le realizează. ”Acestea sunt drepturi salariale suplimentare, iar nu drepturi fundamentale consacrate si garantate de Constituţie. Legiuitorul are libertatea de le modifica în diferite perioade de timp, de a le suspenda si chiar de a dispune anularea lor”, se arăta într-o Decizie a Curții Constituționale.
Pai Politia unde a fost, sa cautam infractorul deosebit de periculos
Acelasi lucru poate sa,l invoce gu ernul in privinta pensiilor.speciale ,fara discutie.sau.sa.ne imprumutam sa.platim favoruri
De ce nici un sindicat nu reprezinta pe acești poliitisi, care atunci când erau activi au plătit cotizație la sindicat?
De ce nu se face un memoriu colectiv la NATO?
Daca statului roman si citorva nazisti li s-a urit cu binele, sa continue sa sicaneze oamenii care au muncit la ordin pentru el, PUNIND PERMANENT PE PRIMUL PLAN INTERESUL GENERAL, IN DAUNA CELUI PERSONAL(FAMILIAL ETC.).
PIATRA PE PIATRA NU VA RAMINE !