AcasăNewsCum ar fi ascuns Papa Ioan Paul al II-lea cazurile de pedofilie...

Cum ar fi ascuns Papa Ioan Paul al II-lea cazurile de pedofilie ale preoților, ca să evite scandalurile

papa ioan al II-leaCum ar fi ascuns Papa Ioan Paul al II-lea cazurile de pedofilie ale preoților, ca să evite scandalurile

Înainte de a fi ales papa Ioan Paul al II-lea, în anul 1978, cardinalul Karol Wojtyla ar fi ascuns cazuri de pedofilie ale preoților din Biserica Catolică, pentru a evita scandalul.

Fapta sa a ieșit la iveală în urma unei anchete jurnalistice prezentate duminică, însoțită de mărturii în sprijin, la televiziunea privată poloneză TVN.

Cardinalul Karol Wojtyla era la curent cu toate actele de pedofilie

Potrivit anchetei jurnalistice, conduse de Michal Gutowski, acesta a fost tot timpul la curent cu mai multe acte de pedofilie, comise de preoți din dioceza sa.

În cadrul anchetei, Gutowski s-a întâlnit cu victime ale preoţilor pedofili, rudele ale acestora, precum şi cu foşti angajaţi ai diocezei. El citează, de asemenea, documente de la fosta poliţie secretă comunistă SB şi rare documente ale bisericii la care a putut ajunge.

Dioceza de Cracovia i-a interzis accesul la arhivele sale, potrivit jurnalistului.

Viitorul papă Ioan Paul al II-lea a decis să îi transfere pe preoții acuzați de pedofilie de la o parohie la alta, potrivit autorului anchetei, Michal Gutowski. Spre exemplu, unul dintre preoţi a fost trimis în Austria. Mai mult decât atât, în acest caz, cardinalul Wojtyla i-a scris o scrisoare de recomandare cardinalului de Viena Franz Konig, fără a-l informa despre acuzaţiile împotriva preotului.

Viitorul papă a ascuns toate scandalurile sub preș

Dorind să-şi păstreze anonimatul, un martor a confirmat că i-a raportat personal cardinalului Wojtyla actele pedofile ale unui preot în 1973.

„Wojtyla a vrut mai întâi să se asigure că nu este o cacealma. A cerut să nu raporteze nicăieri, a spus că se va ocupa de asta” , a declarat acest bărbat, adăugând că prelatul l-a întrebat explicit dacă problema poate rămâne acoperită.

„Ceea ce aţi descoperit este revoluţionar, deoarece arată ceea ce mulţi oameni au bănuit ani de zile, că Ioan Paul al II-lea ştia că această problemă exista dinainte de a deveni papă”, a declarat în reportaj Thomas Doyle, fost preot catolic american, specialist în drept canonic şi autor al unuia dintre primele rapoarte despre abuzurile clerului catolic din Statele Unite.

„Trebuia să ştie, dar nu exista nicio dovadă. Iar acolo avem dovezi” , a subliniat el.

O carte cu acuzaţii similare împotriva lui Karol Wojtyla va fi lansată miercuri în Polonia. Rezultat al unei anchetei realizate de jurnalistul olandez Ekke Overbeek, se intitulează „Maxima Culpa. Ioan Paul al II-lea ştia” .

author avatar
Andreea Vlad