AcasăNewsCum a scapat Trump de un atentat ISIS

Cum a scapat Trump de un atentat ISIS

Melania Trump trebuie sa le multumeasca agentilor speciali Chad Ragan si Audrey Gibson

In timpul unei deplasari prezidentiale in Manila (Filipine), in noiembrie 2017, serviciile secrete americane au dejucat o tentativa de asasinare a presedintelui american. Intr-un documentar, agentii explica cum au luat urma jihadistilor.

Melania Trump trebuie sa le multumeasca agentilor speciali Chad Ragan si Audrey Gibson

Presedintele SUA se afla in Filipine pentru a-l intalni pe omologul sau filipinez Rodrigo Duterte si pe alti lideri, in cadrul summit-ului Asean. In documentarul „Serviciile secrete americane: in linia de front” (National Geographic) agenti americani au explicat cum au procedat la fata locului si cum i-au salvat viata lui Donald Trump. Informatia a ramas secreta pana acum. Deplasarea lui Trump in Filipine a avut numele de cod ”Mogul”.Chad Ragan, agent special din serviciul pentru protectia presedintelui, a fost cel care  s-a ocupat de aceasta deplasare . Audrey Gibson, agenta speciala a serviciilor de informatii, era deja ochii si urechile lui Ragan  la fata locului.

How to Kill

Cu cateva zile inainte, ISIS a difuzat materiale video pe Internet in care erau aduse amenintari lui Trump. Nivelul de alerta in Filipine a fost ridicat la „critic”.  Intr-un video, pe fundalul unei imagini a presedintelui ciuruit de gloante, era transmis un mesaj prin care jihadistilor li se cerea „sa fie pe metereze” si sa-i „intinda o cursa”. Au urmat altele.  Pe Twitter, un utilizator a scris: „Voi fi la Manilla in acelasi timp cu Trump (…) Ma voi sacrifica pentru echipa”. Mesajul era insotit de fotografia lui Lee Harvey Oswald, omul care l-a asasinat pe John F. Kennedy. Acelasi internaut a postat apoi pe Instagram fotografii cu el avand in mana cartea „How to Kill : The Definitive History of the Assassin” de Kris Hollington. Urmarindu-i adresa IP, agentii au descoperit ca utilizatorul se afla chiar in centrul Manillei, la doar cativa kilometri de hotelul unde urma sa fie cazat Trump. Iar activitatea sa pe retelele sociale dadea de inteles ca se apropia din ce in ce mai mult. Agentii au continuat sa-l supravegheze.  „Pe retelele sociale, un program ne poate permite sa depistam toate amenintarile mai rapid decat ar face-o un om, ceea ce face lucrurile mai usoare intr-o anumita masura. Insa esenta meseriei noastre sunt oamenii si agentii care lucreaza pentru misiune”, a spus Chad Ragan.

Nu conteaza daca-ti place sau nu Trump

Chiar in ziua sosirii lui Trump, Audrey Gibson si echipa sa au aflat ca un agent al Statului Islamic se afla in Manilla si are ca misiune sa-l impuste pe Trump. Mai erau 20 de minute pana sa aterizeze avionul presedintelui, iar serviciile americane nu reusisera inca sa-l localizeze pe jihadist. Intr-un final, reusesc sa-l depisteze:  se afla in parcul Luneta, la un kilometru nord de hotelul unde urma sa fie cazat Donald Trump. Omul urma sa se intalneasca cu un ”asociat”. Ragan spune ca localnicii au reprezentat un mare ajutor in aceasta operatiune: „Ei sunt un element esential care nu trebuie niciodata neglijat”.

In final , criza a fost evitata dar, in acest documentar, agentii raman discreti in privinta multor elemente. In timpul interviului, ei au refuzat, spre exemplu, sa sa dezvaluie daca sunt mai multe amenintari impotriva lui Donald Trump decat erau impotriva predecesorului sau, Barack Obama. Iar Chad Ragan a inchis subiectul astfel: „Nu are importanta daca iti place sau nu persoana care este la putere. Nu protejezi persoana respectiva, ci ceea ce ea reprezinta”.

author avatar
Tudor Borcea
329 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger