AcasăNewsCum a învins China și coronavirusul, și Occidentul

Cum a învins China și coronavirusul, și Occidentul

Panica revărsată de coronavirus asupra lumii întregi a fost fructificată la maximum de un Xi Jinping însetat să se răzbune pe occidentali. Liderul Chinei s-a dovedit un geniu în gestionarea situației: nu doar că a venit la întâlnirea cu Covid-19 cu lecția învățată (de la precedentul SARS), dar a și ieșit victorios, iar acum savurează îngenunchierea dușmanilor din Vest. Cum a învins liderul de la Beijing și coronavirusul, și Occidentul, asta este o lecție care trebuie predată și fudulilor parlamentari de la București.

De câteva zile umblă slobodă o teorie care vorbește despre planul pus la cale de administrația de la Beijing. Xi Jinping a transformat epidemia de coronavirus într-un succes economic de răsunet. Cum este posibil așa ceva? Profitând de criza umanitară și panica iscată după răspândirea Covid-19 în lumea largă (și mai ales Europa), a răscumpărat acțiunile la Bursă care se devalorizaseră! Practic, subminarea economiei Vestului s-a făcut prin achiziționarea la prețuri de nimic a mărfurilor chinezești deținute de firmele străine. Panicați, marii brokeri de pe Wall Street (plus alte mari piețe bursiere) au scăzut prețurile la un minim istoric; de exemplu, acțiunile din industria chimică și tehnologică din China au căzut în cap, minus 44%!

Mulțumit de prețul de pe Bursă, Xi Jinping a ordonat luni să se cumpere toate acțiunile pe care companiile europene și americane le dețineau pe piața din China! Desproprietăriți și ajunși faliți peste noapte, „rechinii financiari” din Occident și-au tocit dinții în strategia liderului de la Beijing. Planul a reușit: Xi este acum din nou stăpân peste toată industria manufacturieră din China, ca și peste trei din cele mai mari cinci bănci ale lumii!

Vizibil mulțumit de rezultatul strategiei, președintele Xi a plecat, marți, să viziteze Wuhanul, epicentrul epidemiei de coronavirus. Zâmbitor, el le-a mulțumit localnicilor pentru sacrificiile făcute și pentru că au înțeles gravitatea situației. Cheia succesului în lupta cu coronavirusul? „Primele rezultate au fost obţinute stabilizând situaţia şi ranversând tendinţa la Wuhan şi Hubei, unde am plasat în carantină peste 50 de milioane de oameni”.

În Europa și America, primele semnale ale crizei se văd. Economiștii de la Goldman Sachs estimează că virusul Covid-19 va aduce băncilor pierderi de 30 de miliarde de euro în următorii doi, trei ani! Este o gaură considerabilă în profiturile finanțiștilor – 7% din totalul profitului înregistrat de întregul sistem bancar european.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
9.006 afisari

4 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger