AcasăNewsCum a îngropat Guvernul Cioloș transportorul blindat românesc

Cum a îngropat Guvernul Cioloș transportorul blindat românesc

Cioloș a omorât un program național strategic românesc

România ar fi putut avea, încă din 2016, cel mai performant transportor blindat, creat și produs în țara noastră, pe un program strategic național. Însă Guvernul Cioloș a îngropat proiectul și sutele de mii de euro investiți, prin obligarea uzinei românești de a semna un contract păgubos cu o firmă nemțească, spun sindicaliștii din Apărare. 

Cioloș a omorât un program național strategic românesc

Automecanica Moreni, una dintre cele mai importante uzine de armament din România, a cerut în 2016 Guvernului Cioloș opt milioane de euro pentru crearea a trei demonstratoare în proiectul finalizat al transportatorului bindat pentru trupe. În schimb, Guvernul Cioloș le-a băgat pe gât o firmă din Germania, care le-a ”omorât” proiectul, ne spune Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare. ”Proiectul acesta s-a oprit în 2016, după ce s-a realizat o mare parte a proiectării, după ce s-a realizat testarea la gloanțe și testarea la mină, după ce Ministerul Apărării Naționale a dat primii 500.000 de euro și iar Automecanica Moreni, partea ei, de 200.000 de euro ca să facă probele de poligon cu manechine în interior, faze foarte grele. Proiectul românesc, realizat la Moreni în urma unui program național strategic, ca să fie dus la final, adică producerea a trei demonstratoare care trebuiau puse în curtea MapN pentru testare și evaluare și probe, ar mai fi costat opt milioane de euro. Însă, Automecanica a fost obligată de Guvernul Cioloș să încheie acest contract cu firma nemțească, pentru că trebuia să le dea la nemți bani, nu să-i luăm noi. I s-au băgat nemții pe gât și s-a încheiat contractul de societate mixtă Automecanica – Rheinmetall și băieții au venit cu pretenții și în trei ani de zile nu s-a mișcat un deget. Dar în același timp s-a oprit și programul românesc. Nu avea curaj nimeni să semneze, pentru că firma nemțească a cerut peste 300 milioane de euro pentru program de instruire. Moreniul venise cu proiectul, cu hala, cu utilajele, cu oamenii, iar nemții, timp de trei ani de zile, nu au venit cu nimic, doar pretenții. S-a văzut din start că este o măgărie pe față. Am fost unul dintre cei mai mari luptători împotriva acestui contract, pentru că mi-a mirosit foarte urât chestia asta. Pur și simplu ne-a stopat să facem un produs românesc care ar fi fost un produs de top, care putea să concureze cu oricare în lume, făcut pe cerințe de ultimă oră ale Ministerului Apărării Naționale și, în colaborare cu Agenția de Cercetări Tehnice și Tehnologii Militare, care a fost de mare succes”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare.

Transportorul blindat poate aduce bani la buget

Pentru că s-a reușit ruperea contractului dintre Automecanica Moreni și firma germană, transportorul blindat, creație românească, ar putea să fie produs în țara noastră. Pentru aceasta este nevoie de o investiție de opt milioane de euro din partea statului român, spun sindicaliștii. ”Am făcut tot ce s-a putut să rupem acest contract și, într-un târziu, am reușit. Acum am putea să-l reluăm, conducerea Uzinei Automecanica Moreni insistă foarte tare la București să-i dezmeticească pe cei de la minister să vină cu opt milioane de euro, care reprezintă nimic dacă stăm să ne gândim la ce bani se aruncă. Este totuși declarat program național strategic. Mai mult, în industria de tehnică militară, 42% din bani se întorc în bugetul de stat, iar atunci când cumperi un produs de afară, toți banii se duc afară”, ne-a mai precizat președintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.025 afisari

4 COMENTARII

  1. Mare nesimtit individul asta.
    Nu inteleg de ce Automecanica Moreni este ocolita
    de mai multi ani ,desi asa cum am citit ar fi avut
    rezultate excelente cu acest transportor.
    Astia care lucreaza impotriva RO ,nu raspund niciodata ???

  2. Serviciile de securitate(SRI, DIA,etc) ce fac pentru Romania.Au informat presedintele de faptul ca industria de aparare este sabotata de tradatori? Daca da,ce decizii a luat presedintele ?Suntem o colonie de sclavi ,culegatori de sparanghel.

  3. DAr la ce sa te astepti de la un apatrid ..un dezradacinat ?Scarbosenia asta buboasa a imprastiat in 2018 gripa porcina in padurile din Mamures Astfel Sute de porci mistreti au fost infectati iar acestia au imbolnavit toata tara Sub motiv ca ajuta caprioarele cu mancare individul a platit oameni care au imprastiat boala

  4. Meretu mai in plua , de psd’ei cretini , Inainte de a comenta si ataca pe cineva Faceti ceva verificari , pentru a afla adevarul Mai idioti satului mai . Sa va futa caini din focsani , de cretini care va aflati voi acolo”

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger