AcasăNewsCum a ajuns SEAP din expresia transparentei unealta coruptiei

Cum a ajuns SEAP din expresia transparentei unealta coruptiei

In mod bizar, pentru „baietii destepti, SEAP putea deveni un aliat putrernic la facut bani fara concurenta

O ordonanta de guvern a omorat SEAP in cadrul cheltuirii banului public in cazul achizitiilor directe mici realizate de autoritatile contractante. Guvernul spune ca asa a eliminat un proces birocratic inutil. Dar nu este numai atat…

In mod bizar, pentru „baietii destepti, SEAP putea deveni un aliat putrernic la facut bani fara concurenta

Dar la ce folosea SEAP in acest caz? Pai, Sistemul Electronic de Achizitii Public, accesibil oricui atat pentru urmarirea unor procese de achizitii cat si pentru prezentarea ofertelor a avut un rol initial nobil: transparenta. In plus, era dovada unei asa zise egalitati de sanse, iar orice producator care putea livra o marfa cu pretul cel mai mic putea face o afacere fara sa aiba nevoie de “intrari” sau PCR (pile, cunostiinte si relatii). Aveai pretul cel mai bun, iti castigai locul la masa banul public fara sa iei in calcul “parandaratul” traditional. Pe parcurs, insa, acest SEAP a devenit o belea birocratica. Pentru un top de hartie, agentiile de stat trebuiau sa consulte SEAP, sa gaseasca pretul cel mai mic si apoi sa purceada la cumparaturi. Daca agentia avea nevoie de hartie in Bucuresti si topul cel mai ieftin si bun se afla la Satu Mare, era obligatoriu sa-l iei de acolo. Apoi, chiar daca e urgent, astepti sa vina de unde vine, si cum Posta Romana nu se grabeste niciodata… Deci, in cazul achizitiilor de valoare mica, SEAP era o povara. Dar, mai mult, el putea sa fie si o eficienta unealta a coruptiei. Asta in conditiile in care anticoruptia este preocuparea numarul unu a intregii Romanii. O sa dam un exemplu usor exagerat, dar perfect valabil. Sa spunem ca o anume institutie are nevoie de 10.000 de ciocane, iar eu produc sau import ciocane. Daca am o intrare beton la varful institutiei, anunt ca sunt plin de ciocane, e drept, nu am pretul cel mai mic, dar sunt singurul care am ciocane cu maner de cauciuc rosu. Si atunci, brusc, institutia in cauza isi da seama ca are nevoie de 10.000 de ciocane, dar care trebuie sa aiba, din x motive, manere rosii. Apoi se intra pe SEAP unde, surpriza, afla ca exista un nenea care are multe ciocane cu manere rosii. E drept, sunt la dublu pret fata de ciocanele cu maner verde, dar daca asa scrie in caietul de sarcini ce putem face, le luam pe alea scumpe, dar rosii. Apoi, se face plata si vine si “parandaratul” catre cel care a avansat comanda ciocanelor rosii. Si, totul e transparent si limpede ca apa de izvor. Ramane acum sa vedem cum se vor invarti lucrurile si dupa aceasta eludare a SEAP pentru achizitiile mici. Cine stie, poate e de bine.

author avatar
Catalin Dumitrescu
637 afisari

1 COMENTARIU

  1. E mai grav de atat. Primarul poate selecta o firmă prietenă și să îi dea direct contractele mici. Alea mari le poate împărți pe loturi mici și i le dă si pe alea. E ordonanța perfectă pentru furt și pentru coterii de partid!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger