AcasăNewsCuba lasa comunismul

Cuba lasa comunismul

Che Guevara a promis libertate in fata americanilor dar cubanezii s-au saturat sa fie liberi pe burta goala

Adunarea Nationala a Puterii Populare (Parlamentul) din Cuba a inceput sambata dezbaterea textului unei noi Constitutii a tarii, care elimina termenul „comunism” si include dreptul la proprietate privata si la o economie deschisa investitiilor straine.

Che Guevara a promis libertate in fata americanilor dar cubanezii s au saturat sa fie liberi pe burta goala

De sambata, Adunarea Nationala dezbate proiectul unei noi Legi Fundamentale care urmeaza sa inceapa a fi votata incepand de astazi, inainte sa fie supusa unui referendum national. Constitutia din 1976, care urmeaza sa fie modificata, stabileste in articolul 5 ca Partidul Comunist cubanez, partid unic, ”organizeaza si-si orienteaza eforturile comune catre obiectivele construirii socialismului si al drumului catre o societate comunista”. In noul proiect, referinta ”societate comunista” va disparea. ”Societatea s-a schimbat, economia s-a schimbat si asta trebuie sa se reflecte in noua Constitutie”, a explicat Homero Acosta, seretarul Consiliului de Stat. „Recunoasterea proprietatii private este o deschidere spre investitiile straine, insa, in mod fundamental, este o deschidere ideologica interna. Este vorba despre gandirea economiei cubaneze ca o economie mixta, cu posibile integrari intre diferite sectoare si sectorul privat”, estimeaza analistul politic cubanez Arturo Lopez-Levy, profesor la Universitatea americana Texas-Rio Grande Valley. La ora actuala, sectorul privat cubanez numara 591.000 de persoane care furnizeaza 13% din PIB national.

Deschidere catre casatoriile homosexuale

Noua Constitutie va pregati si drumul spre casatoriile intre persoane de acelasi sex, o revendicare importanta a comunitatii LGBT, unde fiica lui Raul Castro, Mariela, este unul din lideri. In articolul 68, proiectul constitutional defineste cuplul ca o uniune ”intre doua persoane” si nu mai specifica de care sex. Constitutia in vigoare in Cuba defineste casatoria ca „uniunea voluntara dintre un barbat si o femeie”, ceea ce impiedica aprobarea unei modificari a Codului Familiei care sa legalizeze uniunile intre persoane de acelasi sex. Noua Constitutie va introduce functia de presedinte al Republicii (spre deosebire de cea actuala, de presedinte al Consiliului de Stat si al Ministrilor) si o va crea si pe cea de premier. Varsta de candidatura la presedintie va fi limitata la 60 de ani, pentru un mandat de cinci ani. Fidel si Raul Castro, predecesorii actualului sef al statului , Miguel Diaz Canel (58 de ani) au parasit puterea octogenari.

author avatar
Tudor Borcea
310 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger