AcasăNewsCu ce pachete medicale vine noua Lege a Sanatatii

Cu ce pachete medicale vine noua Lege a Sanatatii

Persoanele in varsta, cu venituri mici, vor beneficia de pachetul social de sanatate

Noua Lege a sanatatii prevede o serie de modificari in sistemul medical, printre care pachete de servicii diferentiate pe categorii sociale, infiintarea de centre teritoriale si asigurari medicale facultative.

Persoanele in varsta, cu venituri mici, vor beneficia de pachetul social de sanatate

Ministerul Sanatatii a postat ieri pe pagina de web www.ms.ro, proiectul de Lege privind organizarea si functionarea sistemului de sanatate din Romania.  Printre modificarile majore se numara desfiintarea Casei Nationale de Asigurarui de Sanatate si infiintarea a opt – zece centre teritoriale de asigurari de sanatate, cu cate minimum un milion de membri cotizanti.

Asigurari obligatorii si facultative

Proiectul prevede ca asigurarile obligatorii de sanatate vor reprezenta sistemul principal de finantare a serviciilor de sanatate, iar contributia va ramane la cota actuala (5,5% din salariu pentru angajati), iar asiguratii vor plati contributia la Fondul National de Asigurari Obligatorii  de Sanatate. Se pot incheia si asigurari facultative de sanatate, pentru plata serviciilor care exced  pachetele de asigurari medicale. Categoriile exceptate de la plata asigurarii sunt:

–         copiii pana la varsta de 18 ani;

–         tinerii de la varsta de18 ani (si pana la 26 de ani daca sunt elevi, inclusiv absolventii de liceu pana la inceperea anului universitar);

–         ucenicii sau studentii, daca nu realizeaza venituri din munca;

–         tinerii cu varsta de pana la 26 de ani, care provin din sistemul de protectie a copilului si care nu au nici venituri, nici ajutor social.

Pachete de servicii medicale

Sistemul de asigurari va fi structurat pe trei pachete de servicii:

  1. Pachetul minimal, finantat de la bugetul statului, in care se includ serviciile medicale de urgenta. De acest pachet beneficiaza cetatenii romani, precum si cetatenii straini si apatrizi care au drept de lunga sedere sau au domiciliul in Romania.
  2. Pachetul de servicii de sanatate de baza. Acesta se acorda persoanelor asigurate si cuprinde serviciile de sanatate, profilactice si curative, de ingrijire a sanatatii, medicamentele, dispozitivele medicale si alte servicii la care au dreptul asiguratii si se suporta din fondul national de asigurari obligatorii de sanatate.
  3. Pachetul social de servicii de sanatate. De acesta vor beneficia  asiguratii cu venituri mici si persoanele asistate social, pentru servicii de sanatate cu risc functional/vital altele decat cele din pachetul de baza, decontate de la bugetul de stat.
author avatar
Arpad Dobre
241 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger