AcasăNewsCu cat creste pretul final al gazelor

Cu cat creste pretul final al gazelor

Pretul platit de populatie pentru gazele naturale va creste cu aproximativ 5,6% in medie, incepand de astazi, potrivit unui comunicat al Federatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE).

”Ca urmare a cresterii costului de achizitie a gazelor naturale pe care furnizorii il platesc producatorilor de gaze naturale, ANRE a decis, in conformitate cu metodologia in vigoare, majorarea pretului final al gazelor naturale pentru populatie in medie cu aproximativ 5,6%, incepand cu data de 10 ianuarie. Acest procent de crestere variaza de la un furnizor la altul”, arata ACUE. Incepand cu 1 aprilie 2017, pretul cu care furnizorii cumpara gazul de la producatorii interni nu mai este stabilit de autoritati, fiind rezultatul evolutiei cererii si ofertei din piata. ANRE analizeaza  evolutia pretului gazelor achizitionate de furnizori avand obligatia de a ajusta valoarea de transfer catre consumatorii casnici, informeaza Federatia.”Aceasta ajustare a fost cauzata exclusiv de majorarea costurilor de achizitie a gazelor din productia interna,  tariful de distributie si marja de furnizare ramanand neschimbate”. Luni, ANRE arata ca a decis majorarea pretului  la gaze din 10 ianuarie, insa fara a preciza procentul de crestere.  Potrivit ANRE, odata cu intrarea in vigoare a prevederilor OUG 64/2016 (1 aprilie 2017), pretul gazelor din productia interna se stabileste in mod liber pe piata, pe baza cererii si ofertei, si constituie componenta principala a sumei fixe unitare pentru acoperirea costurilor de achizitie a gazelor naturale (CUG) si, implicit, a preturilor finale la consumatorii casnici. Valoarea CUG pentru perioada 1 aprilie 2017- 31 martie 2018, de 81,48 lei/MWh, a fost aprobata de ANRE in 30 martie 2017. Ulterior, furnizorii au solicitat cresterea acestei valori datorata cresterii preturilor cu achizitia gazelor din productia interna. ANRE a afirmat ca impactul unitar in preturile practicate de furnizorii clientilor casnici reglementati este de 0,68 bani/KWh, ceea ce reprezinta o crestere a valorii facturii lunare estimate la nivelul unui an de 4,8 lei pentru un consum mediu de 700 KWh/luna/loc de consum

author avatar
Mihai Koblenko
108 afisari

1 COMENTARIU

  1. Pai nu zicea debilu ministru energiilor ca nu se mareste?Si sa ma pupati in chur daca eu gazu il masor fie pe chur in Kwh si nu in m3.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger