AcasăNewsCu acord sau fără, BREXIT ustură la buzunare: 43 de miliarde de...

Cu acord sau fără, BREXIT ustură la buzunare: 43 de miliarde de euro

Marea Britanie poate fi în continuare nevoită să plătească în întregime „divorțul” Brexit de nu mai puțin de 39 de miliarde de lire sterline (43 de miliarde de euro) dacă o va părăsi pe UE fără Acord, s-a afirmat ieri în vreme ce prim-ministrul Boris Johnson a „demarat” în ultima zi de la debutul său ca șef de Guvern la summitul G7.

Avocații Cabinetului au conturat o întreagă serie de scenarii pentru plata înțelegerii, plaja lor de variante întinzându-se de la cel mai bun caz (best-case scenario), în care Regatul Unit (UK) ar trebui să plătească numai 7 miliarde din datorie, și până la cel mai rău caz. În această situație, Marea Britanie va trebui să-și plătească în întregime polița către Comunitate pentru că o lasă cu ochii în soare. „Revelația” vine după ce duminică premierul Johnson a spus către UE că Brexit fără Acord ar însemna, „strict vorbind”, că țara sa nu mai datorează în întregime suma.

Boris Johnson a ridicat problema plecării fără Acord din Comunitatea Europeană în cadrul interviurilor televizate imediat după ce l-a întâlnit pe Donald Tusk, președintele polonez al Consiliului European, într-o dezbatere la Biarritz (oraș din sudul Franței unde se ține G7).

Între timp, oficialii UE au afirmat că „mingea stă ferm în jumătatea de teren a Marii Britanii” dacă se dorește evitarea unei părăsiri fără Acord, ca replică la aruncarea responsabilității de către Boris pe umerii europenilor. El a susținut că ceea ce se întâmplă pe 31 octombrie „depinde de prietenii și partenerii noștri din UE”, care, la rândul lor, îi spun că Marea Britanie decide, de fapt, dacă pleacă cu sau fără Acord. Boris a insistat, în a doua zi a summitului din Biarritz că UK poate face față cu ușurință plecării fără Acord, și a respins îngrijorările legate de potențialele deficite de alimente. Același bărbat pretinde că șansele unui nou Acord cu UE cresc. Chiar la summitul G7 de aceste zile, președintele Trump a spus că Boris (numit de mass-media „Trump-ul britanic), este „omul potrivit” pentru scoaterea britanicilor din UE.

author avatar
Filip-Mihael Bodoc
348 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger