AcasăNewsCTP i-a luat peste picior pe profesori după ce aceştia au cerut...

CTP i-a luat peste picior pe profesori după ce aceştia au cerut spor de calculator: „Dacă vor bani, să ceară direct”

Cristian Tudor PopescuCTP i-a luat peste picior pe profesori după ce aceştia au cerut spor de calculator: "Dacă vor bani, să ceară direct"

Sindicaliștii din învăţământ susțin că școala online înseamnă că profesorii sunt expuși la radiațiile emise de laptopuri o perioada lungă de timp. „Vrem spor de calculator pentru profesori. Sunt expuși la radiațiile emise de dispozitivele electronice în timpul orelor online”, spune Federația Sindicatelor Libere din Învățământ.

În condiţiile în care, zi de zi, aproape 3 milioane de elevi participă exclusiv la ore online, acolo unde există internet şi tablete şi acolo unde profesorii sunt de acord, bineînţeles, să ţină orele online, sindicatele FSLI au trimis o scrisoare Guvernului şi Ministerului Educaţiei. Aceștia cer un spor pentru condiții grele de muncă.

Cristian Tudor Popescu a explicat cine sunt profesorii care cer spor de calculator

„Sistemul de învățământ din România, ca și sistemul de sănătate, au probleme mari, nu de acum din pandemie. Au dinainte, sigur că da. Sigur, că profesorii au salarii mici, sigur că sunt atâtea școli date de exemplu sumbru cu toalete în curte, cu frig în clase… știm toate astea, cu transportul elevilor și așa mai departe. Și peste asta a venit pandemia.

Deci niște profesori, nu niște guvernanți, nu de la minister, nu, niște profesori de catedră, care lucrează cu elevi, pretind prin această federație a sindicatelor libere din învățământ, pretind acum spor de calculator.

Rezultă că domnii profesori nu s-au ocupat până acum cu calculatorul. Vă imaginați un profesor în România anilor 2010-2020 care nu petrece o oră, două, trei pe zi în fața unui calculator pentru a se instrui, pentru a se ține la curent cu tot ce evoluează în disciplina pe care o predă?

Da, el există. Știți cine e? E ăla de care-și bat joc copiii, râd în bănci de el. De ce? Pentru că i-o iau înainte, pentru că ei știu niște lucruri, și le știu mai bine „up to date” – le știu la zi, vorbesc între ei, pentru că ei știu să lucreze cu calculatorul”, a spus Cristian Tudor Popescu la postul Digi24.

CTP consideră că acest spor maschează o creştere de salariu

„Dacă vor bani, să ceară salarii mai mari, direct. Ăsta e un spor vechi, de acum 25 de ani. Știți de când e? Când au apărut PC-urile și s-au răspândit în anii 90 în România, alea vechi aveau tuburi catodice, ca televizorul, erau mari… Și acolo există o radiație, dar, la fel, este sub nivelul de periculozitate pentru om.

În niciun caz, radiația unui ecran de calculator nu este mai periculoasă decât radiația electromagnetică a telefonului pe care îl au toți domnii profesori!”, a încheiat CTP pentru sursa amintită.

Potrivit reprezentanților FSLI, sporurile ar putea fi între 2 şi 5% din salariu, în funcţie de radiaţiile la care este expus un cadru didactic. Tot reprezentanţii FSLI au transmis că aceste măsurători a intensităţii radiaţiilor vor putea fi făcute de direcţiile de sănătate publică.

author avatar
Andrei Ștefan