AcasăNewsCTP, declarații controversate. Credincioșii-pelerini la racla Sf. Parascheva, comparați cu teroriștii-sinucigași. „Ce...

CTP, declarații controversate. Credincioșii-pelerini la racla Sf. Parascheva, comparați cu teroriștii-sinucigași. „Ce deosebire este?”

sursa foto: Facebook/Cristian Tudor Popescu

Gazetarul Cristian Tudor Popescu și-a asigurat „din plin” prim-planul, după recente reclarații care au iscat controverse în spațiul public.

În cadrul unei emisiuni denumite „Cap la Cap”, realizate în colaborare cu Recorder, CTP a făcut o comparație care nu a fost trecută cu vederea de mulți dintre cei care au auzit afirmațiile jurnalistului.

Declarațiile sale au venit în contextul în care abia ce s-a încheiat pelerinajul de la Iași, unde, pe durata mai multor zile, sute de mii de oameni au ales să treacă pe la racla cu moaștele Sfintei Parascheva, unde s-au închinat și s-au rugat. Pașnic și în liniște.

CTP: Ce deosebire este între ei și cei care se duc acum la Sfânta Parascheva?

Pe scurt, acesta dă de înțeles că teroriștii care comit atentate sinucigașe, cu gândul că vor întâlni în viața de apoi „72 de fecioare”, ar fi comparabili cu pelerinii – credincioșii ortodocși – care au mers să se închine la moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva.

„Păi stai că n-am spus elementul care duce la martiri, cu oameni care se aruncă-n aer cu ușurință, ca să fie teroriști-sinucigași. Pentru că-i așteaptă 72 de fecioare, mai mult sau mai puțin virgine, dar cu ochi frumoși. Așa scrie acolo, la sfânta scriptură musulmană.
Dacă te așteptă fecioare, carne de orice fel acolo, parcă-ți vine să pui o centură de explozibil și să te duci să te arunci în aer. Cam așa arată la mozaici și la musulmani, moartea.

Mai trebuie spus ceva: să nu râdem de faptul că oamenii aceia cred în chestia cu carnea, vinul și cele 72 de fecioare. Să nu râdem, că râdem de noi. Ce deosebire este între ei și cei care se duc acum la Sfânta Parascheva? S-a terminat?

Ce deosebire este? Niște oameni care să duc să pupe plexiglas-ul, că la un moment nu au avut acces, care cred că o să se vindece, o să se îmbogățească, nu sunt cu nimic deosebiți de cei care cred că îi așteaptă o masă împărătească și 72 de fecioare în Rai”, afirmă Cristian Tudor Popescu, citat de stiripesurse.ro.

Citiți și: Minunea de la racla Sfintei Parascheva. Povestea copilului de 7 ani care n-a vorbit până n-a atins moaştele de la Iaşi

Peste 300.000 de pelerini s-au închinat, la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Mulți dintre ei au așteptat la rând, pentru a ajunge să treacă pe la racla Sfintei. Pelerinajul a durat mai multe zile. Deși timpul de așteptare a fost lung, în unele cazuri de multe ore, oamenii au stat răbdători la coadă, dornici să ajungă să se închine și să se roage la raclă, unii dintre ei venind de la distanțe considerabile, la Iași, în perioada pelerinajului. Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași este prăznuită de către creștinii ortodocși pe 14 octombrie, fiind o sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox.

author avatar
Andrei Coman