Cristian Tudor Popescu și-a exprimat părerea despre protestul spontan, organizat vineri, de angajații Metrorex la metrou. Gazetarul susţine că această grevă a fost precum Mineriada din 1990, atunci când minerii au lovit în bucureşteni.
CTP a amintit că şi înainte de Revoluţie angajaţii de la metrou se numărau printre cei favorizaţi din punct de vedere salarial.
„Au fost singura categorie de bugetari care au beneficiat de această mărire salarială. Ei nu se află în situația minerilor care au ieșit acum o lună de zile pentru că nu primiseră banii de luni și luni de zile, că nu mai aveau cu ce să trăiască. Nu. Au ieșit pentru că au la dispoziție șinele de metrou pe care le-au ocupat. A fost o acțiune similară cu cea a minerilor din 1990, când au venit împotriva bucureștenilor. Acești inși au făcut același lucru, au lovit în bucureșteni.”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi 24.
Protestul a paralizat Capitala
Gazetarul a amintit că, fără metrou, oamenii au fost nevoiţi să circule înghesuiţi în mijloace de transport în comun de suprafaţă, în condiţii de pandemie COVID-19.
„Hai să ne gândim la toate consecințele a ceea ce au făcut. Cei care au întreprins această acțiune teroristă s-au baricadat acolo în subteran fără nicio măsură de protecție – mască, distanță, cântau foarte încântați, băteau din palme, ceea ce firește înseamnă un număr de infectări și de transmisii ale virusului, că ei au ieșit și se duc să infecteze oameni.
Cei care au fost siliți de blocarea totală a metroului să ia mijloacele de transport în comun și să se înghesuie în ele, chiar oameni de bună intenție, fiind mult mai greu să păstreze aceste măsuri în condițiile astea. Capitala, și așa unul dintre cele mai poluate orașe din lume, acum astăzi a fost super poluat de mașinile bară la bară, care au mers cu a-ntâia și cu a doua toată ziua.”, a spus Cristian Tudor Popescu.
Angajații Metrorex, o rezervă strategică a regimului comunist
Acesta a mai precizat că angajaţii Metrorex reprezentau înainte de 1989 „o rezervă strategică a regimului comunist”. „Grevă spuneați? Care grevă? S-au dus și au ocupat liniile de metrou ca să poată să negocieze de pe poziție de forță. Înainte de asta n-au negociat nimic. S-au rugat de ei autoritățile toată noaptea. «Haideți să negociem, să vedem ce vreți».
Nu au susținut niște negocieri care să fi durat niște zile, o săptămână…dom’le nu ne-am înțeles și în disperare de cauză ocupăm fabrica. Nu! S-au dus direct ca să negocieze, să șantajeze, să amenințe de pe poziții de forță. «Dacă nu ne garantați că nu concediați pe nimeni și nu ne scădeți salariile, nu ieșim de aici». Nici vorbă de grevă. O grevă se face după negocieri.
Acești inși de la metrou reprezintă o rezervă strategică a regimului comunist, că Metrorex vine de dinainte de ’89, care poate fi aruncată împotriva populației civile, cum au fost și minerii în Mineriadele din anii ’90. Au fost plătiți foarte bine întotdeauna. Acum își folosesc forța cu care au fost înzestrați, privilegiile, pentru a lovi în bucureșteni”, a conchis CTP.