AcasăNewsCSM-ul respinge actiunea IJ in cazul sefei Inaltei Curti

CSM-ul respinge actiunea IJ in cazul sefei Inaltei Curti

Dupa o amanare de peste o saptamana fata de precedenta sedinta, Sectia pentru judecatori in materie disciplinara a respins, luni, cu majoritate de voturi, demersul Inspectiei Judiciare in cazul Cristinei Tarcea, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Concret, CSM-ul a transmis ca sectia a constatat „nulitatea absoluta a actiunii disciplinare exercitate de Inspectia Judiciara impotriva paratei judecator Iulia Cristina Tarcea – presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru savarsirea abaterilor disciplinare prevazute de art. 99 lit. f) si o) din legea nr. 303/2004 orivind statutul judecatorilor si procurorilor (…)”. Aceasta decizie a Sectiei poate fi atacata cu recurs, la instanta, in termen de 15 zile de la comunicarea ei.

Amintim ca in 19 decembrie anul trecut, Inspectia Judiciara anunta demersul vizand-o pe Tarcea, anuntand, la acea vreme ca e vorba despre refuzul nejustificat de a indeplini o indatorire de serviciu si nerespectarea dispozitiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor, abateri disciplinare prevazute de art. 99 lit. f) si o) din Legea nr. 303/2004. Si ca, „in privinta abaterii disciplinare prevazute de art. 99 lit. f), inspectorii judiciari au retinut ca presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie a refuzat nejustificat sa indeplineasca indatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 si de 2 judecatori (…)”, in timp ce „cu referire la abaterea disciplinara prevazuta de art. 99 lit. o), s-a retinut ca, prin refuzul de a implementa dispozitiile de imediata aplicare ale Legii nr.207/2018 anterior mentionate, 40 de cauze de competenta completurilor de 5 judecatori si 11 cauze de competenta completurilor de 2 judecatori nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri in compunerea prevazuta de legea in vigoare la data inregistrarii lor.”

140 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger