AcasăNewsCSAT, ultima reduta pierduta de Basescu

CSAT, ultima reduta pierduta de Basescu

Dupa ce Justitia a cotit-o pe propriile coclauri, procurorii DNA au pierdut meciul cu rivalii de la DIICOT, iar parlamentarii Coalitiei au tradat chiar in plen, Traian Basescu primeste o noua lovitura.

CSAT a trecut in mainile dusmanilor politici ai presedintelui

Ca sef al statului, acesta indeplineste si functia de presedinte al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Numai ca presedintele a pierdut si majoritatea din CSAT, unde nu mai beneficiaza decat de cinci voturi, cu tot cu al sau. In timp ce, daca guvernul Ponta va fi validat, atunci USL va putea face legea si aici, avand sapte membri loiali.

Tot mai izolat

Traian Basescu inregistreaza o noua infrangere

Presedintele Romaniei este, prin Constitutie, si conducatorul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, in timp ce postul de vicepresedinte este asigurat de catre primul ministru. Deci, pana acum, scorul meciului dintre Traian Basescu si Victor Ponta pentru controlul CSAT este egal, unu la unu. De partea sefului statului se mai numara inca, deocamdata cel putin, si alti patru membri. Este vorba despre directorul SRI, George Maior, directorul SIE, Teodor Melescanu, seful Statului Major General, Stefan Danila si consilierul prezidential pentru securitate nationala, Iulian Fota. Ce-i drept, si secretarul Ion Oprisor este pro-Cotroceni, dar acesta nu are drept de vot. In schimb, Palatul Victoria dispune acum, pe langa cel al premierului, de alte sase voturi . Este vorba de cele ale ministrului apararii nationale, Corneliu Dobritoiu, ministrului de Interne, Ioan Rus, ministrului de Externe, Andrei Marga, ministrului Justitiei, Titus Corlateanu, ministrului Economiei Daniel Chitoiu si ministrului Finantelor, Florin Georgescu. Scorul final este asadar de sapte la cinci pentru „dusmanii” declarati ai presedintelui.

Efectul de bumerang

Spre deosebire de alte institutii, CSAT nu este doar un for consultativ, de decor. Iar dovada o reprezinta chiar gaselnita presedintelui Traian Basescu, care a folosit Consiliul pentru a putea trece, sub „acoperirea”  strategiilor de interes national, mai multe proiecte legislative care fusesera blocate in Parlament. Cum a fost si in cazul „destructurarii” efectivelor Politiei Romane. Acum, reteta poate fi folosita cu acelasi succes si de premierul Ponta, dupa ce a cucerit majoritatea in CSAT, considerat drept ”ultima reduta” a Palatului Cotroceni.

[poll id=”251″]

author avatar
Catalin Tache
2.700 afisari

1 COMENTARIU

  1. Da poate fi o lupta pentru a detine controlul. Cred ca marea problema e accesarea dosarelor si obtinerea informatiilor, cu care sa fie speriati diversi oamenii, mai polititci sau mai afaceristi. Ca asa se pot obtine si fonduri pentru campanie dar si voturi pentru sustinere. Deci lupta poate fi crancena. Basescu este un adversar de temut si foarte abil, asa ca indiferet daca a pierdut o batalie, pana nu pierde razboiul, cam trebuie sa iti „pazesti spatele”.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger