AcasăNewsCronica unui câștig aranjat

Cronica unui câștig aranjat

Iohannis duce până la capăt un joc de care nu este străin, zis și patriotisIohannis duce până la capăt un joc de care nu este străin, zis și patriotism

La ora apariției acestui articol secțiile de votare nu sunt închise. Până la urmă, le pot ține deschise oricât, până la ziuă, până săptămâna viitoare sau până la Crăciun. De câștigat va câștiga cine trebuie. Indiferent de numărul de voturi anulate, și sigur nu vor fi puține, indiferent de absenteismul care se anunță și el  mare sau de numărul de votanți perindați prin fața urnelor, câștigătorul va fi cel desemnat cu multă vreme în urmă. Când tabăra unuia dintre candidați se bazează pe Dumnezeu, sperând că va face o minune, e limpede că învingătorul este deja cunoscut. Doar că nu îi poți pronunța numele, pentru că – nu-i așa? – lumea trebuie prostită cu alegeri libere și democrate.

 

Iohannis duce până la capăt un joc de care nu este străin zis și patriotism

„Alege! Votul tău e important”, „Puterea ta stă în ștampilă”, „Ieșiți cu toții la vot să ne hotărâm viitorul” au fost doar câteva dintre lozincile campaniei prezidențiale. În realitate, votul nostru nu este important, puterea nu stă în ștampilă și nu ne decidem noi viitorul.  Curios, în 2016, un lider important al partidului de guvernământ suna goarna mobilizării și chema lumea la vot, fără a spune unde trebuie aplicată ștampila. Pur și simplu dădea adunarea. Aidoma celor de acum, fără nicio deosebire. Cineva a avut grijă să ia un an de închisoare cu suspendare, apoi altcineva a zis că e mai bine doi ani și, în final, a ajuns la pușcărie pentru că un cu totul altul a vrut să îl scoată din joc. Deși faptele sunt aceleași, cei de acum nu vor face pușcărie, pentru că ei fac parte din joc. Același joc.

De cine ne-a salvat?

Viorica Dăncilă speră că va câștiga

Un general uns cu toate alifiile contraspionajului declară în ultima carte lansată că se știa cine va fi președintele României chiar cu șapte luni înainte de a-și depune candidatura. Și nu e vorba de mandatul pe care acum vrea să-l câștige, ci de cel început în 2014. De ce trebuia să-l câștige pe cel vechi? Pentru că alegerile din România erau, ca și acum, unul dintre punctele forte urmărite îndeaproape de Uniunea Europeană. Nu putea admite ca un nărăvaș ca Victor Ponta, cu ideile și pornirile lui războinice, să dea peste cap morișca puterii europene. Era nevoie de omul docil, care să pozeze în ardeleanul așezat și chibzuit, aspect pe care s-a și mers. Mai departe se știe. Ardeleanul nu a convins prin discursurile monotone și seci învățate papagalicește, ci cu ajutorul unei aparente harababuri, în realitate o realizare scenică de proporții. Diaspora, care n-a auzit în viața ei de numele lui, s-a trezit că-l votează din dragoste, răsturnând scorurile și văzând în el salvatorul națiunii. Iar cât de mult a salvat țara s-a văzut. Apropo, de cine a salvat-o?

Doar o coincidență?

Generalul Aurel Rogojan știa numele câștigătorului înainte ca acesta să și depună candidatura

Dacă de primul mandat se știa cu șapte luni înainte de depunerea candidaturii, de ce nu s-ar fi știut și de cel de al doilea încă din august 2018, când, tam-nesam, candidatul a declarat că mai vrea o tură la președinție? Și nu neapărat doar din acel moment, ci mai dinainte, când dădea primele semne de acaparare totală a puterii în România. Cine are memorie, să-și amintească toate fazele cățărării spre al doilea mandat, începând cu disperarea de păstra republica procurorilor, cu ieșirile războinice de prost gust la adresa partidului de guvernământ și terminând cu dărâmarea guvernului printr-o moțiune de cenzură. Dincolo de trădarea prin care adversarii politici au câștigat, nici măcar moțiunea de cenzură nu s-a dovedit a fi vreo formulă democratică, așa cum s-a pretins și te-ai fi așteptat, ci un alt joc făcut în favoarea Uniunii Europene. Partidului Popular European îi lipsea un singur post de comisar pentru a se impune pe scena europeană, iar ajutorul i-a venit de unde nimeni nu se aștepta, de la premierul român. Să fi fost Ludovic Orban atât de isteț încât să intuiască ce vor Angela Merkel și slujbașii ei politici? N-aș prea spune, având în vedere sărăcia lucie de idei în ceea ce privește programul propriului partid și guvernarea României. Și, să ne aducem aminte că președintele român a fost cel care, depăsindu-și cu mult competențele, a cerut cu vehemență dărâmarea guvernului înainte de al doilea tur al alegerilor. Constituțional? E doar o coincidență, nu? Parcă se leagă altfel lucrurile.

În favoarea altora

Se votează fără campanie electorală, asta e cert. Plimbările politice de colo-colo, unde fiecare vorbește despre el, nu se numesc campanie. Lipsa unei confruntări între cei doi candidați, cerută cu insistență de unul și refuzată cu obstinație de celălalt, demonstrează aranjamentul prin care cel mai prost situat trebuie să câștige. Și nu mă refer la sondajele manipulatoare, care scot cifre și procente precum scot scamatorii iepurași din joben, aici e vorba despre percepția reală și despre priza la electoratul neatins de curvăsăriile politice. Ce șanse ar avea candidatul care a declarat, fără jenă și fără prea multă chibzuință, că cea mai mare realizare a mandatului a fost înlăturarea partidului de guvernământ?

Ludovic Orban va guverna o țară neguvernabilă

Ce șanse are candidatul care, ca program de țară, își propune eliminarea din viața politică a aceluiași partid? Are, pentru că în spatele lui este aliniată o armată de executanți robotizați într-un fanatism căruia analiștii nu-i pot găsi explicația. Are, pentru că celălat candidat n-a știut să-l culce la pământ cu „glonțul de argint” și și-a pierdut vremea cu sfaturi pentru mame și tinerele gospodine. Or, să-mi fie cu iertare, poporul acesta mai are și altceva în componența lui. Alegeri? Nu. Un aranjament în favoarea altora.

author avatar
Valentin Boeru
4.998 afisari

19 COMENTARII

  1. Boerule , lasa balmajeala si apuca-te de munca cinstita , a-ntarcat balaia si s-a inchis robinetul cu recompense pentru ode si slava , esti de rasu-plansu in jurnalistica romaneasca ! Smiorcaiala este caracteristica oamenilor slabi , cei ce nu stiu sa piarda cu demnitate si sa dea dovada de cavalerism . Brucan ne-a harazit 20 de ani sa incepem sa pasim timizi in democratie , iata ca au trebuit 30 de ani sa punem cu botul pe labe ciuma rosie , Dumnezeu s-a indurat de noi si ne-a deschis o perspectiva spectaculoasa in drumul spre o democratie autentica si respectarea statului de drept . PSD-ul o sa putrezeasca in opozitie daca cineva dibaci nu preia fraiele si il restructureaza din temelii . De oameni ca tine , Boerule , nu vor mai avea nevoie , le-ai facut mult rau celor ce te-au platit pentru a-ti varsa veninul aiurea trunchind adevarul , venin ce s-a intors ca un bumerang impotriva acestui partid hraparet , anacronic , lipsit de viziune , ce a incercat sa-si subordoneze Justitia si sa-si ascunda matrapazlacurile cu banii statutlui . Articolele tale au fost pe gustul celor ce au cochetat cu ” Romania Mare ” , refuzatii lui Vadim , nuclul dur infiltrat in PSD ( O.Vasilescu , C. Stefanescu ) Plesoianu , Iordache , Nicolicea , S.Nicolaie , Radulescu mitraliera , cei ce au intretinut o stare de spirit care a scarbit populatia si le-ai suflat in panze participand nemijlocit la dezastru si la ruperea de realitatea concreta si cerintele electoratului chiar in randul simpatizantilor . Acum primiti ce-ati semanat , aruncarea cu suturi in dos la cosul istoriei ! Da , o viata fara infrangeri este o viata fara victorii . CINE NU STIE SA PIARDA NU STIE NICI SA CASTIGE ! Asta ai dovedit , Boerule , ca nu sti sa pierzi si te afunzi si in al noulea ceas in mocirla ingratitudinii si imposturii . Schimba partitura , risti sa canti prohodul PSD-ului si sa-l trimiti in negura uitarii cum a patit PNTCD . In loc sa avertizezi ca trebuie sa inceapa de maine curatenia , primenirea si schimbarea , apesi acceleratia si ii trimiti cu capul in zid . Pana la urma , e problema ta , cititorii nu ii poti pacali si te-au citit cate parale faci , incearca sa intelegi ca nu suntem asa de prosti cum ti-ai facut mataluta socotelile , boerule !

    • Aloo..
      10 ani tot pe Turcan cu Orban i-am vazut! Mama cate au realizat! Cate schimbari???. Boerule..noi stim sa pierdem. Abia astept urmatorii 5 ani! Vorbim atunci!?? o sa faca autostrazi( ca doar Orban a mai facut?), o sa deschida spitale( ca doar le-au inchis) o sa apara criza, greaua mostenire etc
      O sa fie tot roz! Astept sa faca tot ce au promis????. O sa primim toti..ce scrie pe placuta suedeza m…e cetateni!

      • Bai Anus , cum i-ai vazut pe Turcan si Orban in ultimii 10 ani cand pesedeaua a fost la butoane in ultimii 7 ani ? Ba , tu esti sanatos la dibla ?

    • Viata mi-a scos in cale multi dobitoci, dar niciunul nu era mai mare ca tine. Esti un fanatic politic de tot cacactul, ca toti cei care il sustineti pe Iohannis. Mars, javra!

        • Cititor , acum esti alt bou ? Te cheama Crisan sau esti tot prostovanu de Kostyska , ala de sta closca cu ciocul tuguiat in veceul din gara Tiraspol ?

      • Cat ai luat pe ma ta si pe tactu, vânzător ordinar de țara? Mai gunoiule, ce ti ai vândut țara, nu ai putin bun simt?

    • Ce treabă are Vadim în toată socoteala ta, băi, Înfrântule? Și mai spune-ne ceva, fiindcă PNL-ul lui pește prăjit (fac ceva și pe PSD) a cam fost pe la guvernare, de când cu CDR, încoa: care au fost realizările mărețe cu care au fericit poporul? România e condusă de scursori, de 30 de ani, bașca alogeni, fi-ți-ar și sasu-al naibii!

  2. INFORMATIE / PANICA LA SEDIUL PSD ! DACA PREZENTA TRECE DE 56 % , VA FI CEL MAI MARE DEZASTRU DIN ISTORIA PSD ! ORICE PROCENT IN PLUS O DUCE PE DANCILA SUB 30 % !

  3. Cine este penelist , ori e prost ori securist, ori e simpatizant mu.!st.Nu am gasit alta rima.

  4. Romani dormiti linistiti. Cloaca UE vegheaza pentru voi; sa va ia ceea ce a mai ramas, sa va dea impresia de tara democratica, de stat de drept, in care cei care mai au curajul sa deschida gura, sau sa ceara firmelor straine sa-si plateasca corect impozitele si taxele sunt bagati la puscarie cu ajutorul justitiei independente. Fara ca slugile sa pateasca ceva, pentru ca SIIJ se va desfiinta, iar voi romani care ati „votat” cu voiosie pentru puturosul universal veti continua sa platiti pagubele stabilite de CEDO pentru romanii nedreptatiti de aceeasi justitie slugarnica. Deci inapoi la nani!

  5. LIVIA, corect spus! Abuzurile procurorilor DNA vor reîncepe….LCK, KWI, Macovei și serviciile vor face în perioada următoare zeci de dosare, care mai de care mai spectaculoase(a se citi:la comandă). Așa au distrus tot bussiness – ul românesc precum și pe cei din politică care au fost de partea poporului și a țării. Păcat că ura și prostia a revenit în România… Vă fi jale…. Mai rău decât pe vremea lui Băsescu… Vor pleca mulți din țară!

  6. Felicitari, domnule Boeru! Putini au curajul sa spuna lucrurilor pe nume si sa arate sursa raului. Nu bagati in seama detractorii, sunt platiti pentru asta. Articolul este adevarat de la un capat la celalalt.

  7. Asa au castigat leprele presedentia Romaniei,arestandu-si adversarii politici.Pe Nastase l-au inchis fara probe(ca sa se dea un exemplu s-a zis),pe Dragnea l-au inchis(ca a chemat lumea la vot,ca doua amarate de femei au fost angajate de Dragnea,cata ipocrizie),pe Ponta l-au hartuit impreuna cu intreaga familie ,amenintat cu ani grei de inchisoare,daca nu trada,acum era alaturi de cei doi de mai sus.Lui Barna,care era o amenintare reala pentru sas,i-au inscenat furturi din fonduri Europene.Lui Dancila i s-a deschis dosar penal.Asta e Romania democrata.Ce a ajuns biata Romanie!!!!!Vom ramane pe veci slugile Europei,Europa care ne-a dat pe mana rusilor dupa 1945,instaurandu-se infloritorul comunusm,arestand si omorand pe capete eminentele Romaniei(chipurile dusmani ai poporului)

    • Recunosc , nu sunt roman , sunt cialavekul Kostya din Tiraspol , imi scuipa tovarasii de la Raion cate 3 copeici de postare , d-asta halesc non-stop govno , e greu sa trec si iarna asta , vai batranetile mele de hodorog capcaun ! Dau o raita prin gara sa ademenesc niste musterii navetisti de Rabnita , ma aleg cu un propolis divin si ceva copeicute pentru seminte , imi canta greierii in burta si-mi patineaza matele de foame …!

  8. Voi vedeti baronii aia sa piarda bani?Eu vin dintr-un oras care a votat plavanu cu 75 % e putin fata de 85% la Cluji sau cei 90% dati la Șelimber-un oras de langa Sibii unde avea Mihai Voda sa-l bata pe prietenul sau cardinalul Batory 1599 si sa ajunga spre Alba sa faca unirea istorica a principatelor romane. Eu am fost la vot. Dar plavanul nu corespunde normelor si valorilor mele etice. Asa ca mi-am anulat votul. Eu vizez o schimbare profundă a clasei politice, iar numarul celor ce isi anuleaza votul a atins aproape 2%…
    Intentionez sa aducem procentul in urmatorii 5 ani la 10% pentru a penetra manta jocurilor ocult electorale si a organizarii putrefact politice a partidelor pentru a schimba din temelii optica alegerile dar si comportamentul politruc in Romania.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger