România nu este în criză, așa cum se sugerează. Orban, da. Nu avem nicio criză politică. Orban, da. Nu traversăm nicio criză morală. Orban, da. Se agață de putere și nu vrea să plece acasă. Mai vrea încă un mandat de premier, dar nu aduce nimic bun. Are aceeași echipă de incompetenți croiți pe tăiat de pensii, de salarii și de alocații. Minte cum respiră când vorbește despre oamenii lui. Sunt harnici, devotați, cinstiți, spune el, deși lumea i-a văzut cât sunt de catastrofe. Și mai minte încă o dată când vorbește despre cum el și guvernul lui lucrează pentru binele țării și bunăstarea românilor. Bunăstare bazată pe austeritate nu există, însă, decât în mintea lui.
Mai nou, pentru că tot veni vorba de prosperitate, Ministerul Energiei lucrează la un proiect de lege care prin care se va redefini consumatorul vulnerabil. De subvenții pentru încălzire vor beneficia numai cei ale căror venituri se vor situa sub un anumit prag stabilit de guvern. Să se termine, deci, cu risipa și pomana pesedistă. Cei care nu se încadrează în barem vor plăti chiar și de trei ori mai mult față de cât plătesc acum. Pe când și un proiect de lege prin care liberalii să achite facturi mai mari la energia electrică decât restul populației?
Kitsch politic copiat de la Iohannis
Ludovic Orban a intrat în criză. Nu i se poate spune criza guvernării, pentru că el, de fapt, nu guvernează. Rolul lui este să se asigure că alegerile anticipate vor avea loc întocmai cu ordinul venit de la Cotroceni. Și chiar să le provoace, dacă lumea nu înțelege de bunăvoie. A convocat consultări cu partidele la Palatul Victoria. Așa spune el. În realitate, e același kitsch politic copiat de la Klaus Iohannis. Și el chema partidele Cotroceni în vederea desemnării premierului, deși decizia lui fusese luată înainte ca social-democrații să depună moțiunea de cenzură în Parlament. Iar criza lui Orban a început în momentul în care a văzut că nu are spor cu aberația anticipatelor. Deocamdată este faza de calm și zâmbet în fața camerelor de filmat, dar asta nu înseamnă că nu va veni și etapa în care va ridica glasul amenințător, cerând imperios anticipate. Pentru binele românilor, evident, căci e dispus să facă bine și cu de-a sila, dacă altfel nu merge.
L-au făcut „măgărușul”
Consultările s-au desfășurat după cum era de așteptat și l-au pus pe proaspătul premier desemnat în cea mai penibilă lumină. Doar UDMR a fost prezent, plecând după 10 minute. De altfel, maghiarilor nu le trebuia mai mult pentru a-și susține poziția. Facem alegeri anticipate, au spus ei, dar nu în ziua în care se desfășoară alegerile locale, pentru că asta ar însemna să se încalce Constituția. PMP nu s-a mai deranjat pentru întâlnirea cu Ludovic Orban, mesajul lor fiind trimis înainte. Fără anticipate, merci, nu e nevoie.
Pro România a avut aceeași atitudine, deci nu avea de ce să piardă vremea cu plimbarea la Palatul Victoria. Idem ALDE. PSD a trimis indirect un mesaj voalat, că nu se teme de alegeri anticipate, justificându-și, în felul acesta, lipsa apetitului pentru o întrevedere cu premierul care ține morțiș să se impună, dar nu reușește.
Doar atât gândește?
Deja pe piață au apărut informațiile că, în realitate, Orban urmărea să convingă partidele să nu îi acorde încrederea politică în Parlament. Dar asta înseamnă că premierul încă are suspiciuni că ar putea fi votat, iar alegerile anticipate riscă să se ducă pe apa Sâmbetei. Curată nebunie, cum să nu îl apuce crizele? Cum și-ar putea motiva neputința și nepriceperea în fața lui Iohannis? Stăpânul de la Cotroceni l-a propus premier, partidul lui îl vrea premier, dar el nu se mai vrea. E bine așa? Ce fel de politică o fi asta?
Nu a fost de ajuns. A adăugat și Traian Băsescu vestea că va avertiza Comisia Europeană să nu cadă în capcana desființării Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, pentru a nu se ajunge la situaţii precum cele scoase la iveală de Inspecţia Judiciară din mandatul lui Kovesi de la DNA. Și asta nu e tot, pentru că 11 din cele 25 de ordonanțe emise de fostul guvern Orban au primit aviz negativ din partea Consiliului Legislativ. Lovit de o altă criză, căci altfel nu se explică, Ludovic Orban scapă porumbelul din gură: „Chiar dacă a emis un aviz negativ, a emis aviz”! Ca să vezi, la asta nu mă așteptam. Atâta înțelepciune mai rar. De nervi sau chiar așa gândește?