AcasăNewsCriza Ucraina. Prețurile la gaze naturale în Europa, salt uriaș după decizia...

Criza Ucraina. Prețurile la gaze naturale în Europa, salt uriaș după decizia lui Putin

Criza Ucraina. Prețurile la gaze naturale în Europa, salt uriaș după decizia lui Putin (foto: playtech.ro)

Toți ochii sunt pe situația din Ucraina, în contextul celor mai recente anunțuri venite de la Moscova! Și a recunoașterii, de către Federația Rusă, a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk.

Pe măsură ce continuă să apară reacții politice, la nivel internațional, s-a aflat că preţurile de referinţă în Europa la gaze naturale au crescut, marţi, cu până la 13%, scrie presa internațională.

Chiar dacă nu se cunosc, încă, detalii cu privire la următoarele mișcări – de natură militară – ale Kremlinului, există temeri că un conflict ar putea perturba livrările de gaze naturale ruseşti destinate Bătrânului Continent. Mai ales că e vorba despre cel mai mare furnizor de gaze pentru Europa, iar aproape o treime din volumul de gaze traversează conductele din Ucraina.

Mai mult, eventualele sancțiuni impuse Moscovei ar putea perturba fluxurile de energie, iar orice limitare a capacităţii Rusiei de a face tranzacţii în valută străină ar avea potențialul de a perturba pieţele de materii prime, de la petrol şi gaze şi până la metale şi produse agricole.

Asta înseamnă preţuri mai mari la gaze pentru o perioadă mai îndelungată, în contextul în care piaţa este de mai multe luni foarte tensionată. Este posibil să urmeze şi unele sancţiuni impuse de SUA şi UE”, a declarat Katja Yafimava, analist la Oxford Institute for Energy Studies, potrivit Blumberg.

Criza Ucraina/ Ministrul Energiei: Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict

Tot marți, s-a aflat de la ministrul român al Energiei, Virgil Popescu, faptul că „Nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu energie şi gaze dacă va fi un conflict cu Ucraina”.

Importul de gaze poate fi direcţionat repede prin celelalte rute, Giurgiu şi Arad. În plus, iarna a cam trecut şi ne putem asigura din resurse proprii necesarul de consum al ţării”, a declarat, marți, ministrul Energiei, în cadrul conferinţei ZF Power Summit, potrivit Agerpres.

Mesajul lui Iohannis

Pe de altă parte, reacționând pe marginea anunțului Rusiei privind recunoașterea autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, președintele Klaus Iohannis a transmis, marți, 22 februarie, următorul mesaj, pe Facebook:

„România condamnă cu fermitate recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” autoproclamatelor republici separatiste din Donețk și Luhansk, părți componente ale Ucrainei. Acest act reprezintă o încălcare flagrantă a dreptului internațional, a suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei. Rusia încalcă obligațiile care îi revin în calitate de semnatar al Acordurilor de la Minsk și amenință, prin acțiunile sale, pacea și securitatea globale.

România își reafirmă susținerea puternică pentru suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va acționa în coordonare cu partenerii și aliații săi pentru aplicarea măsurilor de răspuns potrivite. Comunitatea internațională trebuie să sancționeze ferm, imediat și fără echivoc această decizie lipsită de responsabilitate a Rusiei!”

author avatar
Andrei Coman
149 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger