AcasăNewsCriza si lacomia pot darama bancile romanesti

Criza si lacomia pot darama bancile romanesti

Mugur Isarescu atrage atentia bancilor ca-si ascund ineficienta majorand ratele creditelor

Sistemul bancar din Romania poate intra in colaps din cauza crizei si a lipsei banilor. BNR sustine ca bancile incarca ratele clientilor, in loc sa se eficientizeze.

Mugur Isarescu atrage atentia bancilor ca-si ascund ineficienta majorand ratele creditelor

Agentia internationala de rating Moody’s  a avertizat intr-o analiza recenta ca bancile din Romania pot cadea victima a crizei datoriilor suverane din zona euro si pot intra in colaps din cauza lipsei de lichiditati. Analisti agentiei sustin ca aceasta criza care va lovi bancile are la baza cel putin trei cauze:

– reducerea exporturilor si a investitiilor straine;

– nivelul ridicat de creditare in valuta, ajuns in prezent la 60%;

– posibile reduceri ale expunerii bancilor-mama asupra subsidiarelor din Romania.

Moody’s  avertizeaza Romania ca, din aceste considerente,  bancile vor avea de suferit din cauza reducerii finantarilor din afara, activele lor se pot deprecia, iar pierderile vor fi din ce in ce mai mari. Totodata, capitalurile lor vor fi din ce in ce mai expuse, ceea ce va conduce, in final, la scaderea ratingurilor acestor banci.

Majorarea profitului pe spinarea clientilor

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a remarcat ieri ca bancile incarca ratele clientilor cu tot felul de cheltuieli mai mult sau mai putin justificate. ”De ce bancile pot sa paseze asupra clientilor, uneori intr-o adevarata incostienta, costurile unor lipsuri, care uneori le apartin, in ceea ce priveste organizarea interna sau evaluarea gresita a unor riscuri?”, s-a intrebat retoric Isarescu.

UE, amenintata cu retrogradarea

Agentia  Moody’s a avertizat ieri ca ratingurile statelor UE ar putea fi revizuite negativ in primul trimestru al anului viitor. Motivul il constituie faptul ca liderii UE nu au luat, practic, nicio decizie de substanta la summitul de saptamana trecuta, iar statele membre raman sub aceeasi amenintare a riscului de destramare a zonei euro.

author avatar
Arpad Dobre
233 afisari

1 COMENTARIU

  1. Asa este d-le ISAR ESCU, dar matale tzii cu ursul, adica cu bancile transformate la noi in camatari, acum vii si ne zici, noi stiam de 22 de ani de cand au inceput sa apara ca ciupercile dupa ploaie.Crizele declansate la ordinul Uniunii Sovietice Ailalta si lacomia ei o va darama pana la urma, vorba proverbului nostru:cine sapa groapa altuia cade in ea, fara sa vrea, dar tot va cadea si acest imperiu devenit o capusa mondiala, adica traieste, exista mai mult din furaciuni si spolieri ale altora, printre care ne aflam si noi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger