AcasăNewsCriza politica fara precedent in Grecia. Parlamentul va fi DIZOLVAT!

Criza politica fara precedent in Grecia. Parlamentul va fi DIZOLVAT!

sursa foto: gzt.ro

Antonis Samaris, premierul Greciei, a anuntat ca Parlamentul va fi dizolvat in urmatoarele 10 zile, pentru ca Guvernul nu a reusit sa-si impuna candidatul la functia suprema in stat.

sursa foto: gzt.ro

Principala coalitie politica ar fi trebuit sa dea noul presedinte al tarii dar, dupa mai multe runde de negocieri, grecii nu au gasit candidatul ideal pentru cea mai importanta functie din stat.

In aceste conditii, Parlamentul trebuie dizvolat si vor fi organizate alegeri legislative anticipate, cel mai probabil pe 25 ianuarie.

Specialistii greci sustin ca se asteapta ca alegerile sa fie castigate Syriza, miscare de stanga ce a devenit reprezentantul principal al opozitiei in 2012 si a castigat cu autoritate alegerile europarlamentare din acest an.

Astfel, noul presedinte al Greciei ar putea deveni Alexis Tsipras, liderul Syriza, mare fan al echipei de fotbal Panathinaikos Atena si al revolutionarului argentinian Ernesto Che Guevara. De altfel, pe cel mai mic dintre cei doi copii ai lui Alexis il cheama Ernesto Tsipras, in onoarea lui Che Guevara.

Tsipras le-a promis deja compatriotilor sai diferite masuri pentru cresterea pensiilor si a salariilor si curent electric gratis pentru familiile nevoiase.

Pana atunci, insa, grecii au de suportat consecintele aparute dupa anuntul conform caruia Parlamentul va fi dizolvat. Bursa de la Atena a cazut cu peste 10%, iar Grecia ar putea fi penalizata de Uniunea Europeana.

author avatar
Cristi Ionita
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger