AcasăNewsCriza opiaceelor loveste SUA: pretul medicamentelor a crescut cu 600%

Criza opiaceelor loveste SUA: pretul medicamentelor a crescut cu 600%

O companie pharma a aranjat ca medicamentul sau, care costa 4100 de dolari sa fie si decontat de asigurarile de sanatate

Astfel, pretul unui tratament care poate salva o persoana de o supradoza a devenit de sapte ori mai mare.

O companie pharma a aranjat ca medicamentul sau care costa 4100 de dolari sa fie si decontat de asigurarile de sanatate

Numai in 2017, 49.000 de persoane au murit in urma unei supradoze cu opiacee. Exista un medicament, Naxolona, care, in anumite cazuri, poate inversa rapid efectele unei supradoze cu opiacee. A salvat mii de vieti si este indispensabil in primul ajutor. Kaleo, laboratorul care produce medicamentul Evizio, o forma de naxolona, a decis sa profite de nevoia vitala a acestui produs pentru a creste preturile. Vandut la origine cu 575 de dolari (503 euro) in 2014, medicamentul a ajuns, anul trecut, la incredibilul pret de 4100 de dolari (3580 de euro).

Ancheta a Senatului

Aceasta crestere spectaculoasa de pret a dus la o investigatie din partea unei comisii a senatului american. In raportul lor, anchetatorii au concluzionat negru pe alb: laboratorul Kaleo a ”exploatat criza opiaceelor”. In timpul primei cresteri a preturilor, in 2016, noul business plan al companiei farmaceutice preciza ca ”2016 este un moment critic pentru succesul nostru pe termen lung”. Iar cresterea pretului ar fi un mijloc de a ”valorifica oportunitatea” pe care o ofereau ”supradozele de opiacee la niveluri epidemice”.

142 milioane de dolari de la contribuabili

Din fericire, Evizio nu este unicul tratament cu naxolona pe piata. Exista si solutii mai putin scumpe. In total, senatul a estimat ca Evizio i-a costat 142 de milioane de dolari pe contribuabilii americani in doar patru ani. Pentru ca cei de la Kaleo au aranjat ca medicii care prescriu Evizio sa completeze formulare care sa ateste ca medicamentul este o necesitate medicala. Astfel, putand sa fie rambursat de serviciile de securitate sociala ca Medicare sau Medicaid, in detrimentul unor solutii mai putin costisitoare. Kaleo s-a aparat raspunzand ca medicamentul sau a salvat peste 5000 de vieti si ca nu a profitat niciodata de acest lucru. ”Pacientii si nu profitul” se afla in centrul actiunilor nostre, a comunicat compania.

author avatar
Tudor Borcea
171 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger