AcasăNewsCriză la MAI! Polițiștii, scoși la pensie la 62 de ani

Criză la MAI! Polițiștii, scoși la pensie la 62 de ani

Mulți polițiști ies acum la pensie la vîrsta de 47 de ani

Deputații au găsit soluția pentru rezolvarea crizei de personal din structurile Ministerului Afacerilor Interne. Aceștia au emis un proiect de lege prin care vârsta de pensionare se poate prelungi până la 62 de ani.

Mulți polițiști ies acum la pensie la vîrsta de 47 de ani

După ce au împlinit vârsta de 60 de ani, polițiștii pot solicita o prelungire cu doi ani pentru a rămâne în activitate, potrivit unui proiect de lege aflat la Camera Deputaților. Totodată, în raport cu nevoile de personal, polițiștii care se încadrează în grupe speciale de muncă și ies mult mai devreme la pensie,vor putea fi menținuți în serviciu până la vârsta de 60 de ani, cu aprobarea ministrului Afacerilor Interne, în cazul ofițerilor, și cu aprobarea inspectorului șef, în cazul agenților. ”Ca urmare a modificărilor aduse Legii privind Statutul cadrelor militare, prin care generalilor, amiralilor, ofițerilor și subofițerilor li se permite, la cerere, menținerea în activitate după împlinirea vârstei standard de pensionare, se impune de urgență modificarea Legii privind Statutul polițistului, în vederea asigurării unui tratament egal între militari și polițiști. Mai mult, având în vedere deficitul major de personal în rândul polițiștilor, inițiativa legislativă urmărește, prin aplicarea unui tratament nediscriminatoriu în fața legii, și asigurarea îndeplinirii misiunilor specifice, prin crearea posibilității rămânerii acestora în activitate. Propunerea legislativă are un impact bugetar pozitiv, luând în considerare că pentru polițistul pensionat la termen statul român ar trebui să suporte, pe lângă pensia acestuia, și drepturile salariale ale unui nou angajat”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Doar șefii vor rămâne

Sindicaliștii din Poliție susțin că legea este dată, probabil, cu dedicație pentru unii șefi din MAI, pentru că niciun agent n-o să accepte să rămână în sistem până la 60 de ani sau 62 de ani. În prezent, polițiștii ies la pensie la vârste cuprinse între 47 și 55 de ani. ”Media de vârstă la care polițiștii ies la pensie este undeva, la 50 de ani. Problema instituției este că pleacă oamenii atunci când acumulează experiență și sunt apți de muncă, dar legea nu oferă în acest moment niciun stimulent pentru ca aceștia să rămână. Adică le oferă posibilitatea de a munci pe aceiași bani cu care ar ieși la pensie. Din clipa în care ai îndeplinit condițiile de pensionare, dacă rămâi în continuare, nu mai ai niciun beneficiu. Legea pensiilor a fost bună, dar s-a intervenit prin ordonanță și au stricat-o. Legea inițială prevedea că pentru orice an rămas după îndeplinirea condițiilor, mai beneficiai de bani în plus la pensie, cum se întâmplă și cu ceilalți din sistemul public”, ne-a declarat Vasile Lincu, președintele Sindicatului Polițiștilor ProLex. Sindicaliștii spun că niciun polițist nu va accepta să rămână în activitate, atâta timp cât nu se vor face modificări legislative care să le aducă avantaje.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
13.582 afisari

16 COMENTARII

  1. Vrei aia 10.000 pe luna tragi pana la 62 de ani. Pai cine va credeti voi nenea Gigi sa fiți si tineri si sa aruncati si cu bani?

  2. De ce ceilalti oameni trebuie sa lucreze pina la 65 de ani si astia doar pina la 47 de ani?!!!

    • Pentru ca nu e consumul neuropsihic asa de mare la ceilalti precum e in sistemul de ordine publica si siguranta nationala. Lucrul in ture indiferent de weekend, sarbatori legale sau punți.Nu lucrezi cu intelectuali in strada ci cu betivi si scandalagii, nesimtiti intr-o tara plina de drepturi unde statul nu te apara legislativ

      • Foarte adevărat, numai că frustrații,nu au atâta capacitate intelectuală să vadă aceste aspecte

    • Si ceilalti oameni care au lucrat in conditii speciale de munca beneficiaza de aceiasi reducere a varstei de pensionare de pana la 13 ani .
      In Ceilalti fara grupa de munca ies normal ca si in cazul politistilor din structuri neoperative …

    • Pt ca munca unui politist este foarte consumatoare de resurse si periculoasa. Imagineaza-ti ca se duce unul la 63 de ani (care in ultimii lui ani a pierdut noptile cu cercetare la fata locului, apoi cautari, investigatii, scotociri, actiuni cu caracter preventiv sau masuri de ordine la meciuri, tot felul de spectacole mari, demonstratii, razii, etc.) La toate acestea trebuie sa consumi energie si peste 55 de ani, organismul isi reface rezervele foarte greu. Un moment de neatentie in actiunile cu caracter politienesc si urmarile pot fi catastrofale, atat pt el si colegii lui cat si pt cei din societatea civila.
      Sper ca ai inteles, daca nu… imi pare rau pt tine.

  3. Asa ceva va face ca in scolile de politie sa fie si mai putini candidati. Iar cei in varsta si cu burtile mari nici chef si nici putere de munca nu mai au. Asadar, lege noua in favoarea infractorilor. Eu as introduce teste fizice contra cronometru in fiecare an. Teste de legislatie , macar o limba straina, si cei ce nu trec testul sa faca un an doar munca de birou acolo unde nu exista spagi. Sa puna in ordine arhivele din secolul trecut si sa le faca accesibile on line. Dactilografie ca la carte!Eventual si umblat putintel la salarii . Dar, prime foarte mari cand isi fac datoria si prind infractori, aresteaza retele de proxenetism, etc. Nu ca la Caracal, desigur !

  4. Valentin , sunt multi ca tine care i-si dau cu părerea . Din păcate e plina Romania de „specialisti ” . Testele astea exista si toti politistii au program de pregătire. Numai ca personalul putin si volumul mare de munca face ca acest timp sa fie limitat . Oamenii vad ce este prezentat de media , in general ceva „senzational ” si in principal se cauta greșelile , se vind mai bine .
    Vorbim de politisti care pina la urma cind dezbraca uniforma sunt tot oameni, unii cu familie… copii .
    Personal, pe viitor copiilor mei nu le-as recomanda sa urmeze aceasta cariera , directia in care se merge acum nu este una de viitor . Școlile de poliție nu vor mai fi atit de atractive si implicit candidatii nu chiar atit de intersati . Si atunci ,o sa trebuiască să scoți pe cineva de la arhiva . Sper sa nu am dreptate dar viitorul Politiei nu arata bine deloc , si din păcate acest aspect v-a afecta pe toata lumea !!

    • Cred că situația din Poliția română se aseamănă oarecum cu situația țării în general. Este necesară o reforma concretă, cu o selecție atentă de personal, cu stimularea materială și profesională corespunzătoare, bineînțeles și cu cerințele specifice postului, inclusiv stare de sănătate și capabilități fizice, pregătire teoretică și practică continuă. E posibil sa lucrezi că agent de circulație și să ai ochelari de vedere ? Sau poate e suficient sa fii tânără și frumoasă ? E doar un exemplu. Lumea s-a saturat de polițiști corupți, spăgari și nesimțiți ! Și de pensiile speciale, mai mari și adăugate oricum pensiilor la 50 de ani ! Banii pentru „uzura profesională” se iau în timpul profesiei, nu apoi ! Nimeni nu ar trebui sa ia „pensii speciale” in tara aceasta în care 4oo de mii de copii se culca seara de seara flamanzi !!! Om fi noi români și balcanici, dar e timpul că Poliția să devină o Elită profesională, ceea ce trebuia făcut de mult.

  5. Ratații ăștia vor la pensie cât mai tineri, pensii cât mai mari după care-și fac firme de pază și căptușează tot ce învârte banul public.

    • Te ai simti in siguranță stiind ca daca vreodată ai nevoie o sa intervina politisti de 60 de ani ?
      Si politistii nu iau pensii speciale . Sunt pensii de serviciu corespunzatoare riscurilor si modului de viață pe care trebuie sa il aiba un polițist . Si asta se întâmplă in tot U.E. . Compensarea se face pa masura altfel nu se mai face nimeni politist .

  6. Să iasă toți burtoșii, libidinoșii, analfabeții la pensie mai repede.
    După vârsta de 60 ani, nu mai dai randament, nici la serviciu, nici în „pat”…
    Toți bătrânii fără cultură, educație sau bun simț țin cu „dinții” să rămână, asta doar pentu bani și că nu sunt în stare să facă altceva, doar să facă rau sau să „frece menta”.
    Ba, militenilor!!! Lăsați ofițerii tineri să aibă loc de voi!!!
    Din păcate, polițiștii, jandarmii și cei de la Poliția Locală sunt rusinea Românie!!!
    Dacă mergi la serviciul arme la capitală, zici că toți sunt generali…
    Zici că toți au fost sefi de promoție la Academia de Poliție!!!
    Nici nu îți răspund la salut!
    Te pun să aștepți, dar, de fapt, stau între ei și vorbesc subiecte domestice, cancan-uri, nu despre fișa postului pe care ar trebui să o îndeplinească.
    Sunt îmbrăcați de zici că sunt angajați Rosal sau Apaca.
    De ce plm… aveți uniforme?!?!
    Aaaa… nu vă plac, că nu aveți stele pe umeri, aveti „table” și vă este rusine să vă raportați la vârstă și grad….
    Ăștea sunteți, niste frustrați (70%).
    Toți ghiolbanii îi găsești la serviciul arme și toți infractorii îi găsești la BCCO.
    Aproape toți copii vor să se facă gabori sau doctori, că sunt bine plătiți și nu prea îi trage nimeni la raspundere.
    Dacă un medic te omoară sau te nenorocest pe viață, îi opreste 3 luni din salariu câte 20%.
    Dacă un magistrat te condamnă pe nedrept, merge și doarme acasă pe perna lui, că este suverna și nu dă explicații, dar victima merge la pușcărie.
    La fel și cu unii polițiști, instrumenteaza dosare fără prea multe probe sau la comandă.
    De obicei, mulți au o relație bună cu procurorul cu care lucrează… și așa pot face un rechizitoriu care te nenoroceste pe viață…
    Multi polițiști au frustrări si sechele din copilărie, iar asta se vede pe fața lor și în cariera și lucrările lor!!!
    Ministerul afacerilor de interne.
    Chiar numele spune tot, afacerilor…
    Totul este o afacere…
    Toți ați vrea la SRI sau SIE…
    Din fericire, 80% nu treceți testul psihologic, nu mai zic să ajungeți la modulul doi sau trei în toată cariera…
    Rușinea Poliția Română! (80%)

  7. Scuze! Mi-a luat înlocuirea automată a telefonului gresit câteva cuvinte: toți copiii și suverani. Nu că ar conta prea mult, dar nu vreau să lăs treaba neterminată…

  8. Asa articol,asa autor….poate are si acest proiect un nr.sa poata fi gasit,nu asa gogosi expirate…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger