AcasăNewsCRIZA ENERGETICĂ. Virgil Popescu anunță soluțiile pe care le va susține la...

CRIZA ENERGETICĂ. Virgil Popescu anunță soluțiile pe care le va susține la Bruxelles

virgil popescuCRIZA ENERGETICĂ. Virgil Popescu anunță soluțiile pe care le va susține la Bruxelles

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat joi, 5 septembrie, că va solicita, la Bruxelles, decuplarea preţului gazului natural de preţul la energia electrică.

Virgil Popescu a subliniat că gazul rusesc dă semnalul de preţ în toată Europa.

Virgil Popescu vrea decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice

„Gazul rusesc e un semnal de preţ. Preţul gazului rusesc influenţează preţul gazului în toată Europa. Ar însemna că se dă un semnal de preţ şi reacţionează piaţa automat în jos. Mai mult, dorim, şi aici susţinem foarte clar, decuplarea preţului gazului natural de preţul energiei electrice, pentru că un gaz scump duce la o energie electrică scumpă care trage toată piaţa. Şi celelalte tehnologii le trage, în plus. Inclusiv acest lucru îl vom susţine la Bruxelles”, a declarat Virgil Popescu luni seară, la Digi 24,

Ministrul Energiei a adăugat că va susţine, la Bruxelles, suspendarea derivatelor.

„Şi mai avem un lucru pe care îl susţinem, suspendarea derivatelor. Derivatele sunt nişte produse financiare pe care anumiţi traderi şi operatori din piaţă, împreună cu anumiţi producători le joacă pe nişte burse externe. Aceste produse derivate duc la tendinţa să crească preţul pieţei și, într-o piaţă care nu mai este stabilă, aceste lucruri pot să dăuneze şi să tragă piaţa în sus. Inclusiv acest lucru, de suspendare, pe perioada asta foarte tulbure a pieţelor, a produselor care pot să creeze valuri în piaţă”, a mai declarat Popescu.

Plafonarea prețurilor la gaze rămâne neschimbată

Întrebat care este garanţia că sistemul de plafonare a preţului gazului nu se va schimba, Popescu a explicat că plafonarea nu s-a schimbat din aprilie.

„Nu s-a schimbat din aprilie, nici acuma nu l-am schimbat. Din contră, dacă oamenii s-au uitat în ordonanţă şi au văzut de la 1 aprilie, poate că au văzut că e o schimbare majoră pentru încălzirea oamenilor, la cei care au centrale individuale, nu mai există acel plafon de consum. În iarna trecută a fost 1.000 – 1.200. Acum nu mai vorbim de un plafon, vorbim de preţul gazului, care este acelaşi ca iarna trecută, 31 de bani, nu are importanţă cât consumi”, a declarat Virgil Popescu.

author avatar
Andreea Vlad