AcasăNewsCRIZA ENERGETICĂ. Românii pot răsufla ușurați. Ce se întâmplă cu gazele la...

CRIZA ENERGETICĂ. Românii pot răsufla ușurați. Ce se întâmplă cu gazele la iarnă

gazeCât gaz are România în depozite? Transgaz, anunţ pentru români în prag de iarnă

Stocurile de gaze ale României au ajuns la 80% din capacitatea depozitelor, potrivit unor surse care citează oficiali guvernamentali.

Potrivit acelorași surse guvernamentale, România va continua să înmagazineze gaze până la 30 octombrie, astfel că ținta propusă pentru 1 noiembrie – de 80% – va fi cu mult depășită. Așadar, stocarea de gaze se face într-un ritm deja mult mai alert decât prognoza premierului din luna iulie.

România are depozitele de gaz la capacitate de 80%

Ministrul Energiei, Virgil Popescu afirmase în urmă cu ceva timp că gazele în depozite vor fi cel puţin la nivelul anului trecut.

România își asigură stocurile din producția proprie, în timp ce UE a importat 21,36 milioane de tone de gaze naturale lichefiate (LNG) numai în prima jumătate a anului 2022, în creştere faţă de 8,21 milioane de tone în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor ICIS.

Producția internă de gaze naturale a României, asigurată preponderent de Romgaz, Petrom, și mai nou, Black Sea Oil and Gas, este astăzi de 23,5 milioane de metri cubi, conform datelor Transgaz de la ora 08.00, potrivit economica.net.

România înmagazinează peste 16 mil. de metri cubi de gaze

Importul net de gaze naturale este de 5,8 milioane de metri cubi – în țară intră 10,3 milioane de metri cubi din sud (covârșitor prin Negru Vodă și cantități mai mici prin Giurgiu) și ies 4,5 milioane de metri cubi, spre rețeaua ungară, prin punctul Arad-Csanadpalota.

În aceste condiții astăzi se înmagazinează în depozitele subterane 16,5 milioane de metri cubi, adică echivalentul a mai mult de două treimi din producția internă curentă (70%), un nivel zilnic record de când a început acest ciclu de înmagazinare.

Polonia a trecut deja de peste 99% – grad de umplere a depozitelor sale de gaze, urmată de Suedia, cu peste 90%, și Danemarca, unde depozitele sunt pline 89%, adică mult peste nivelul țintit de Comisia Europeană, de 80% la 1 noiembrie.

author avatar
Andreea Vlad
647 afisari

8 COMENTARII

  1. Virgilica Popescu, de ce Polonia are stoc de 99% si Romania de 80%?
    Vindeti pe undeva?
    Sau a venit astenia de toamna?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger