Cauta

Criză de ofițeri în Poliție. Vela, strâns cu ușa

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost somat să treacă în corpul ofițerilor 2.000 de agenți de poliție care au studii superioare. Măsura este absolut necesară și urgentă, având în vedere deficitul uriaș de ofițeri din cadrul MAI, care îngreunează desfășurarea activității, susțin sindicaliștii din Poliție.

Transformarea agenților în ofițeri ar însemna majorarea bugetului de salarii

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) i-a cerut ministrului Vela să transforme 2.000 de agenței de poliție în ofițeri, pentru a reduce criza din sistem. ”Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România vă supune atenției necesitatea inițierii, de către dumneavoastră, a unui Memorandum, la nivelul Guvernului, în scopul diminuării deficitului de ofițeri de poliție, care este de 30% din necesarul prevăzut în ștatele de organizare, prin trecerea în corpul ofițerilor a unui număr de 2.000 de agenți cu studii superioare, care îndeplinesc condițiile legale pentru a participa la concurs. Considerăm că menținerea unui deficit major de personal, de mai mulți ani, în cadrul acestei categorii profesionale, afectează capacitatea operațională a Ministerului Afacerilor Interne, cu repercusiuni negative asupra calității și permanenței serviciului public prestat în folosul cetățeanului și al statului. Referitor la deficitul de agenți, acesta a fost parțial diminuat, prin intensificarea procesului de școlarizare în cadrul instituțiilor de formare inițială și prin încadrările efectuate din alte surse prevăzute de lege. În context, apreciem că solicitarea noastră este justificată și ar conduce la reducerea deficitului de ofițeri de poliție, dată fiind și capacitatea restrânsă de școlarizare a Academiei de Poliție și a celorlalte instituții de învățământ superior din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, care pregătesc specialiști pentru Ministerul Afacerilor Interne. Apreciem că măsura ar putea fi aplicată, gradual, începând cu trimestrul III/2020, fără un impact financiar deosebit, iar ocuparea posturilor ar putea fi pusă în practică etapizat”, se arată într-o adresă oficială trimisă de SNPPC ministrului Marcel Vela.

Agenții, mai buni decât civilii din sursă externă

Președintele SNPPC a subliniat faptul că agenții de poliție vor fi ofițeri mult mai competenți decât civilii angajați din surse externe. ”Mi se pare utilă și oportună această soluție pentru că una este să faci o încadrare din sursă externă și să-l învăț pe ofițer să treacă strada și alta este să pun un agent cu 5-10-15 ani vechime, care știe de unde să înceapă și, evident, știe elemente clare polițienești. Trecerea agenților de poliție în rândul ofițerilor nu s-a mai făcut din 2017. Cu un deficit ofițeri de 30% se creează probleme majore în sistem, cu dificultăți în exercitarea sarcinilor profesionale, pentru că nu ai personal suficient ca să asiguri toate schimburile, pentru că noi suntem o instituție care funcționează pe principiul continuității, adică nu se poate închide Poliția. Avem polițiști cu experiență, cu studii superioare, care pot îndeplini oricând sarcini de competența ofițerilor. Am mai propus acest lucru, însă cei de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne au refuzat, pe motiv că nu există finanțare. Mai mult, dacă se trec 2.000 de agenți în corpul ofițerilor va trebui suplimentat numărul agenților, pentru că se creează un gol acolo. Este vorba despre finanțare, despre organigramă și despre buget, iar în bugetul de pe 2020 eu știu că nu există finanțare, doar, probabil, la rectificare dacă se mai dau bani, deși mi-e greu să cred”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Deocamdată, banii din bugetul MAI vor fi folosiți pentru achiziționarea a 12.000 de camere care se vor monta de uniformele polițiștilor. Inspectoratul General al Poliției Române a scos deja la licitație un contract pentru cumpărarea acestora, suma totală fiind de 15 milioane de lei.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version