AcasăNewsCriză de ofițeri în Poliție. Vela, strâns cu ușa

Criză de ofițeri în Poliție. Vela, strâns cu ușa

Transformarea agenților în ofițeri ar însemna majorarea bugetului de salarii

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a fost somat să treacă în corpul ofițerilor 2.000 de agenți de poliție care au studii superioare. Măsura este absolut necesară și urgentă, având în vedere deficitul uriaș de ofițeri din cadrul MAI, care îngreunează desfășurarea activității, susțin sindicaliștii din Poliție.

Transformarea agenților în ofițeri ar însemna majorarea bugetului de salarii

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) i-a cerut ministrului Vela să transforme 2.000 de agenței de poliție în ofițeri, pentru a reduce criza din sistem. ”Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România vă supune atenției necesitatea inițierii, de către dumneavoastră, a unui Memorandum, la nivelul Guvernului, în scopul diminuării deficitului de ofițeri de poliție, care este de 30% din necesarul prevăzut în ștatele de organizare, prin trecerea în corpul ofițerilor a unui număr de 2.000 de agenți cu studii superioare, care îndeplinesc condițiile legale pentru a participa la concurs. Considerăm că menținerea unui deficit major de personal, de mai mulți ani, în cadrul acestei categorii profesionale, afectează capacitatea operațională a Ministerului Afacerilor Interne, cu repercusiuni negative asupra calității și permanenței serviciului public prestat în folosul cetățeanului și al statului. Referitor la deficitul de agenți, acesta a fost parțial diminuat, prin intensificarea procesului de școlarizare în cadrul instituțiilor de formare inițială și prin încadrările efectuate din alte surse prevăzute de lege. În context, apreciem că solicitarea noastră este justificată și ar conduce la reducerea deficitului de ofițeri de poliție, dată fiind și capacitatea restrânsă de școlarizare a Academiei de Poliție și a celorlalte instituții de învățământ superior din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională, care pregătesc specialiști pentru Ministerul Afacerilor Interne. Apreciem că măsura ar putea fi aplicată, gradual, începând cu trimestrul III/2020, fără un impact financiar deosebit, iar ocuparea posturilor ar putea fi pusă în practică etapizat”, se arată într-o adresă oficială trimisă de SNPPC ministrului Marcel Vela.

Agenții, mai buni decât civilii din sursă externă

Președintele SNPPC a subliniat faptul că agenții de poliție vor fi ofițeri mult mai competenți decât civilii angajați din surse externe. ”Mi se pare utilă și oportună această soluție pentru că una este să faci o încadrare din sursă externă și să-l învăț pe ofițer să treacă strada și alta este să pun un agent cu 5-10-15 ani vechime, care știe de unde să înceapă și, evident, știe elemente clare polițienești. Trecerea agenților de poliție în rândul ofițerilor nu s-a mai făcut din 2017. Cu un deficit ofițeri de 30% se creează probleme majore în sistem, cu dificultăți în exercitarea sarcinilor profesionale, pentru că nu ai personal suficient ca să asiguri toate schimburile, pentru că noi suntem o instituție care funcționează pe principiul continuității, adică nu se poate închide Poliția. Avem polițiști cu experiență, cu studii superioare, care pot îndeplini oricând sarcini de competența ofițerilor. Am mai propus acest lucru, însă cei de la conducerea Ministerului Afacerilor Interne au refuzat, pe motiv că nu există finanțare. Mai mult, dacă se trec 2.000 de agenți în corpul ofițerilor va trebui suplimentat numărul agenților, pentru că se creează un gol acolo. Este vorba despre finanțare, despre organigramă și despre buget, iar în bugetul de pe 2020 eu știu că nu există finanțare, doar, probabil, la rectificare dacă se mai dau bani, deși mi-e greu să cred”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual. Deocamdată, banii din bugetul MAI vor fi folosiți pentru achiziționarea a 12.000 de camere care se vor monta de uniformele polițiștilor. Inspectoratul General al Poliției Române a scos deja la licitație un contract pentru cumpărarea acestora, suma totală fiind de 15 milioane de lei.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
7.429 afisari

9 COMENTARII

  1. De o mie de ori sunt mai buni agenți cu școală militara și care au lucrat la operativ decât cei angajați din civilie. Dar trebuiesc angajate fiicele, nepoatele, membrii de partid PNL asa ca subofițerii ora sa ajungă ofițeri din ce în ce mai greu.

  2. IN NICI O TARA MEMBRA UE SAU CIVILIZATA DIN LUME NU EXISTA practica TRECERII DIN CORPUL SUBOFITERILOR IN CEL AL OFITERILOR .
    Exista explicatii si argumente BETON pentru care nu se practica astfel de aberatii sau anomalii, DAR pe care NOMENCLATURA CAPITALISTILOR-COMUNISTI ATAT DIN cadrul S.N.S.O.P cat si din conducerea STATULUI LE IGNORA IN DETRIMENTUL DISTRUGERII SOCIETATII ROMANESTI.

  3. As dori sa-i raspund strategului ca sunt o grămadă de subofițeri care au intrat la INM dar probabil acest domn strateg nu stie ce inseamna acest lucru , sunt foarte mulți subofițeri care au intrat pritre primii in scolile militare cu medii foarte mari si cu concurenta mai mare ca la academie!!!

    • Compari mere cu pere! De cand subiectele de la scolile de politie/militare de subofiteri au acelasi grad de dificultate+istoria românilor cu cele de la Academie?!!!

  4. Întotdeauna am spus ca SURSA EXTERNA este doar a copiilor de ex ofițeri din MAI sau actuali ofițeri , sau a celor cu relații , felicit acest demers făcut de Sindicate , decât sursa Externa , băieți/fete “băgați de mami și tati” in sistem pe ușa din dos și puși “șefi” cu ‘steluțe’ pe umar , mai bine pe cei din sistem care sunt Subofițeri avansați , dar și aici sa nu fie o problema , unii Subofițeri care au intrat tot PRIN SURSA EXTERNA sa fie făcuți acum “SUBINSPECTORI” – “SUBLOCOTENENTI” .. in rest , toate cele bune!
    P.s.1. Tache , ești praf ??, nu ai apucat sa dai vreo veste înainte , tu care le știai pe toate , pana sa iasă Ministrul de interne sa zică ce și cum , ai tăcut , ești praf!
    P.s.2. Ai omis sa spui ca a zis ca aduce și vreo 5000-7000 de Jandarmi la Poliție , de asta nu ai mai zis nimic! ??

    • Tu ai auzit de cei din sursa externă, care au facut 1 an de zile cursul de perfecționare?Bănuiesc, ca nu…cu ce sunt mai deștepți cei de acum din școlile de poliție, care fac 8 luni curs și 4 practica?Mai documenteaza-te fraiere și nu-i baga pe toti in aceeasi oala, dacă tu ești un frustrat, atunci trateaza-te , ca ai psiholog la serviciu??

  5. Sarumana tanti ofiteri din poza, ma cercetati si pe mine? Sau hai sa ne cercetam impreuna!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger