AcasăNewsCriza continua si in 2013 in SUA si UE

Criza continua si in 2013 in SUA si UE

Angela Merkel si Barack Obama au in fata un an foarte dificil

Oficialii de la Bruxelles si de la Washington s-au intrecut spre sfarsitul acestui an in mesaje pozitive referitoare la perspectivele economice ale anului 2013, insa analistii sustin ca UE si SUA se vor confrunta si anul viitor cu efectele crizei economice mondiale.

Angela Merkel si Barack Obama au in fata un an foarte dificil

Un studiu publicat recent de Centrul Carnegie releva ca viitorul apropiat a lumii depinde in mod deosebit de felul in care marile puteri ale lumii, in special SUA si UE, vor reusi sa iasa din recesiune si sa diminueze astfel efectele crizei economice globale.

Varf fiscal in SUA

SUA trebuie sa aplice incepamd cu 2 ianuarie 2013 o majorare consistenta de impozite si taxe,  iar acest lucru va fi aplicat simultan cu o reducere a cheltuielilor publice, in conditiile in care datoria publica a Washingtonului se ridica la peste 16,4 trilioane de dolari. Analistii de la Carnegie sunt de parere ca varful fiscal si austeritatea bugetara (aplicata inclusiv cheltuielilor din domeniul medical) vor adanci si mai mult recesiunea din SUA.

Austeritate continua in UE

Cat priveste UE, studiul Carnegie releva ca autoritatile de la Bruxelles trebuie sa gaseasca modalitati de a combina necesitatea continuarii austeritatii bugetare cu vointa politica in masura sa aplice acest deziderat. Potrivit analistilor economici, criza din zona euro a fost comparata cu o boala mortala care a suferit intre timp o mutatie si a devenit o boala cronica ce va dura multi ani de acum incolo. Liderii din Franta, Spania, Italia si Portugalia sunt avertizati sa mentina si in 2013 aceleasi masuri de austeritate, altfel risca sa ajunga in situatia Greciei, moment in care nici macar Germania nu va mai putea face nimic pentru a salva aceste state.

author avatar
Arpad Dobre
255 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger