AcasăNewsCristian Preda: "UDMR vrea comasare, insa in iunie!"

Cristian Preda: „UDMR vrea comasare, insa in iunie!”

Cristian Preda

Europarlamentarul PDL Cristian Preda afirma, pe blog, ca UDMR vrea comasare, insa in iunie, mentionand ca el considera o astfel de varianta fezabila si ca ideea comasarii prin prelungirea mandatelor a fost o greseala politica grava, care trebuie asumata de cineva.

Cristian Preda

„UDMR vrea comasare, insa in iunie! Anul trecut, prin august, am afirmat eu insumi ca o asemenea varianta ar fi fezabila, gandindu-ma la dizolvarea Parlamentului inainte de termen. Ulterior, s-a luat decizia de a face comasare prin prelungirea mandatului alesilor locali, si datele problemei s-au schimbat radical. Am exprimat opozitia fata de un asemenea proiect. Ce-i drept, nu am facut-o in public la fel de apasat cum o fac de obicei”, scrie Preda, intr-un raspuns la un comentariu legat de o postare pe blog.

Potrivit lui Preda, aspectele legale semnalate in motivarea deciziei prin care CC a declarat neconstitutionala comasarea alegerilor prin prelungirea mandatelor alesilor locali nu lasa loc pentru discutii: prelungirea mandatului alesilor locali nu poate avea loc decat in conditii de calamitate, iar interdictia de a candida intr-un scrutin fiindca simultan are loc si un altul e o incalcare a drepturilor fundamentale.

„Ideea comasarii nu a fost doar o proasta situare in raport cu Constitutia, ci si o greseala politica grava. Cine si-o asuma? Personal, nu stiu cine a nascocit-o. In democratie, responsabilitatea inseamna nume si prenume. Ar trebui sa le aflam, macar in ceasul al 12-lea…”, scrie Preda.

Curtea Constitutionala a publicat, vineri, motivarea deciziei luate in 25 ianuarie privind neconstitutionalitatea legii comasarii alegerilor locale cu cele parlamentare. USL sesizase Curtea Constitutionala cu privire la Legea privind comasarea alegerilor, dupa respingerea motiunii de cenzura depuse dupa asumarea raspunderii Guvernului pe acest act normativ. Comasarea alegerilor locale si parlamentare ar putea crea dificultati privind exercitarea dreptului de vot, care in final duc la restrangerea acestui drept, complexitatea si durata operatiunilor putand afecta procesul de vot, afirma CC in motivarea deciziei privind neconstitutionalitatea legii. De asemenea, CC precizeaza ca organizarea alegerilor locale si parlamentare la aceeasi data determina incalcarea dreptului de a fi ales, prevazut de articolul 37 din Constitutie.

author avatar
Ciprian Purice
132 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger