AcasăNewsCrimele din Toulouse au provocat indignarea intregii lumi

Crimele din Toulouse au provocat indignarea intregii lumi

Crimele de luni dintr-o scoala evreiasca franceza au provocat reactii de indignare in intreaga lume precum si o sporire a masurilor de securitate ale unor puncte de interes evreiesti din cateva tari europene, relateaza AFP.

Atacul din fata unui colegiu-liceu evreiesc din Toulouse (sud-vest) facut de o persoana a carei identitate este necunoscuta s-a soldat cu patru morti, dintre care trei copii. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a condamnat „uciderea brutala a evreilor, intre care si a unor copii”. „Este prea devreme pentru a sti exact care sunt circumstantele acestui act criminal, dar nu putem exclude faptul ca acesta a fost motivat de un anti-semitism violent si sangeros „, a declarat Netanyahu.

„Dintre toate lucrurile oribile, nu cunosc nici un pacat mai mare decat uciderea unui copil, un nevinovat care nu face rau nimanui”, a declarat presedintele Shimon Peres. Autoritatea Palestiniana, vorbind prin intermediul negociatorul Saeb Erakat, si-a exprimat indignarea de asemenea fata de acest „atentat”, o parere impartasita de intreaga clasa politica israeliana.

Vaticanul si-a exprimat „profunda indignare, nedumerirea si condamnarea hotarata” a acestui atac.”Atacul din Toulouse (…) este un act oribil si nedemn, care se adauga la alte acte de violenta recente si lipsite de sens din Franta”, a declarat purtatorul de cuvant al Vaticanului, Federico Lombardi.

In SUA, Casa Alba a condamnat „in termenii cei mai duri” acest „atac oribil”, denuntand un „act de violenta fara sens si revoltator”. In New York, politia a decis sa intareasca securitatea din jurul sinagogilor si institutiilor evreiesti. In numele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a condamnat „crima odioasa”: „Nimic nu este mai intolerabil decat uciderea copiilor nevinovati”.

Presedintele UE, Herman Van Rompuy s-a declarat ca fiind „socat” si, de asemenea, a vorbit despre o „crima odioasa”. Presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a catalogat acest atac ca fiind „cel mai las mod de violenta”.

Catherine Ashton

Seful diplomatiei UE, Catherine Ashton, a facut o paralela intre crimele din Toulouse si tinerii din Gaza sau din Siria: „Cand ne gandim la ceea ce s-a intamplat astazi in Toulouse, amintindu-ne de ce s-a intamplat in Norvegia cu un an in urma, cand stim ce se intampla in Siria, cand vedem ce se intampla in Gaza sau in alte parti ale lumii, ne gandim la tinerii si copii care isi pierd viata”.

Premierul belgian, Elio Di Rupo, si-a exprimat „oroarea si indignarea” si a „condamnat in termenii cei mai fermi acest atac, care este cu atat mai nedemn cu cat a lovit o scoala si o comunitate”. Ministrul de Interne belgian, Joelle Milquet, a cerut politiei o „vigilenta sporita” fata de punctele de interes evreiesti din Belgia, ” in special locurile de educatie evreiesti”.

Seful diplomatiei britanice, William Hague, s-a declarat „oripilat” de „violenta ingrozitoare” iar Varsovia a denuntat „un act de teroare”. Ambasada Turciei din Paris a condamnat „ferm si vehement aceste crime”.Ministrul canadian al Afacerilor Externe, John Baird, si-a transmis „solemne si sincere condoleante fata de cei afectati de impuscaturile din Toulouse”.

Comunitatea evreiasca din Canada si Quebec a declarat ca „impartaseste durerea ingrozitoare a familiilor victimelor”, denuntand o „crima josnica”. Congresul Evreiesc European (EJC) a cerut autoritatilor franceze sa „faca totul” pentru a gasi autorul atacului, care arata „necesitatea” de a consolida educatia impotriva anti-semitismului, urii, intolerantei si rasismului.

Considerand ca scopul a fost de a „raspandi frica in comunitate,” presedintele EJC, Moshe Kantor, spune ca „nu vor reusi! Evreii din Europa, in general, si evreii din Franta in special, au o lunga traditie de statornicie in fata urii si a violentei „.

In Italia, Premierul Mario Monti si-a exprimat „profunda indignare”, afirmand ca „ca anti-semitismului, xenofobia si intoleranta sunt valori complet independente (..) de intreaga omenire”. La Haga, protectie a fost intarita in jurul scolii evreiesti Maimonide. „Politia patruleaza in zona si ne-am sporit vigilenta”, a declarat pentru AFP directorul Jan Couwenberg. Aceleasi masuri de precautie au fost luate si in Suedia, unde Lena Posner-Koeroesi, presedintele consiliului comunitatilor evreiesti, a declarat ca „securitatea a fost usor crescuta acolo unde sunt tineri si copii”.

 

 

author avatar
Ciprian Purice
191 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger