AcasăNewsCrimeea cere alipirea la Rusia si a anuntat trecerea la rubla

Crimeea cere alipirea la Rusia si a anuntat trecerea la rubla

Parlamentul din Simferopol a trecut deja in Rusia, inainte de referendum

Parlamentul local din Crimeea a cerut presedintelui rus, Vladimir Putin, reatasarea Crimeii la Rusia si a decis organizarea unui referendum in acest sens la 16 martie.

Totodata, vicepremierul Crimeei, Rustam Temurgaliev, a anuntat ca regiunea ar putea adopta rubla ca moneda „nationala”.

„Nationalizarea” proprietatilor ucrainene

Parlamentul din Simferopol a trecut deja in Rusia, inainte de referendum

Masurile anuntate de autoritatile din Simferopol nu se rezuma la atat. Temurgaliev are in vedere si „nationalizarea” proprietatilor detinute de statul ucrainean, parte a unui plan de a se alatura Federatiei Ruse. „Toate proprietatile ucrainene vor fi nationalizate si vor deveni proprietatea autonomiei Crimeea”, a subliniat Temurgaliev. Vicepremierul Crimeii nu are nicio indoiala ca regiunea va deveni curand parte a Rusiei, dupa ce  Serghei Aksionov, noul lider al Crimeii, a anuntat ca totul este sub controlul „fortelor proruse”, care au blocat toate unitatile militare ucrainene ce nu s-au predat. La 16 martie, la referendum, alegatorii vor avea de ales intre o alipire la Rusia sau o autonomie net consolidata.

SUA si UE au impus sanctiuni

Consiliul de Securitate ONU s-a reunit, joi dupa-amiaza, pe tema crizei ucrainene. Este cea de a patra reuniune in decurs de o saptamana pe aceasta tema, dar cu Rusia membru in CS si cu drept de veto, nimeni nu se asteapta la declaratii naucitoare. Intre timp, fiecare si-a vazut de treaba lui. Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, a anuntat, joi, ca autorizeaza impunerea unor restrictii in acordarea de vize de calatorie pentru toti cei considerati vinovati de „incalcarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei”. De asemenea, s-a anuntat si  blocarea averilor „celor care sunt implicati in mod direct in destabilizarea Ucrainei, inclusiv in interventia militara din Crimeea”, s-a precizat intr-un comunicat al Departamentului de Stat. UE a inghetat bunurile a 18 responsabili ucraineni ai fostului regim al lui Viktor Ianukovici, in frunte cu fostul presedinte si fiul acestuia, Alexandr. Acestia au fost identificati ca fiind implicati in „deturnare de fonduri publice”, se arata in comunicatul Consiliului Europei.

author avatar
Adina Mutar
242 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger