Amnesty International a cerut ONU lansarea unei anchete independente cu privire la miile de filipinezi ucişi în războiul împotriva drogurilor declanşat de preşedintele Rodrigo Duterte, denunţând asasinate “sistematice” comise în ”impunitate”.

Campania împotriva stupefiantelor a fost prioritatea lui Duterte, susţinută de altfel de mulţi filipinezi. Însă lucrurile au degenerat rapid, crimele comise noaptea de poliţişti au fost condamnate la nivel internaţional. Rodrigo Duterte, instalat la putere în 2016, a promis eradicarea traficului de droguri, ordonând să fie împuşcaţi zeci de mii de presupuşi traficanţi şi toxicomani. „Peştii din Golful Manilei o să se îngraşe cu cadavrele lor” – a fost mesajul liderului filipinez. Guvernul susţine că 5300 de persoane au fost ucise de poliţie în această campanie, însă rapoartele Amnesty apreciază că numărul lor ar fi de patru ori mai mare. ONG-ul cu sediul la Londra denunţă că marea majoritate a victimelor sunt oameni săraci, care figurează pe ”liste de supraveghere a drogurilor”, iar numele lor sunt furnizate de autorităţile locale în urma „presiunilor uriaşe” ale poliţiştilor de a le livra un “flux constant de suspecţi”.
Manila duce o politică de „dezinformare deliberată”, numărul exact al celor ucişi fiind imposibil de stabilit. Eşecul măsurilor comunităţii internaţionale şi lipsa anchetelor au dus la formarea unui “climat de impunitate totală în Filipine, în care poliţiştii şi alţii sunt liberi să ucidă fără nicio repercusiune”, spune directorului A.I. în Asia de est Nicholas Bequelin. Investigaţia privind moartea a 27 de persoane la Bulacan (o privincie situată în apropiere de Manila şi care a devenit ”unul dintre cele mai sângeroase câmpuri ale morţii în ţară”) îi acuză pe poliţişti că execută suspecţii fără judecată, inventează rapoartele şi falsifică scenele omorurilor. Demersul organizaţiei la Consiliul drepturilor omului al ONU „cu scopul de a se pune capăt acestor crime şi de a li se face dreptate familiilor şi nenumăratelor victime” ar urma să fie supus la vot înainte de 12 iulie, însă Manila a avertizat comunităţile internaţionale să nu se amestece în afacerile sale interne.