AcasăNewsCresterea euro este artificiala!

Cresterea euro este artificiala!

BNR nu apara moneda nationala

O intrebare cheie pentru Mugur Isarescu: ce face BNR care are obligatia sa asigure stabilitatea cursului de schimb? Daca nu exista cauze naturale, cresterea euro nu poate fi decat artificiala – este mesajul social-democratiilor, poate il va scoate din mutenie pe guvernatorul Bancii Centrale aflat la ultimul mandat.

BNR nu apara moneda nationala

” Daca investitiile straine au crescut si au adus mai multi euro in tara, daca s-au absorbit mai multe fonduri europene care au adus mai multi euro in Romania, daca au plecat mai putini romani din tara si au scos mai putini euro, daca importurile nu au crescut si nu a fost nevoie de mai multa valuta, daca in jurul Romaniei euro scade, atunci cresterea euro este artificiala. Ce face BNR, care are obligatia sa supravegheze sistemul bancar si sa asigure stabilitatea cursului de schimb?”, precizeaza reprezentantii PSD pe pagina de Facebook a partidului. ”BNR este responsabila de fluctuatia cursului si e datoria ei,” spune si Darius Valcov care cere ca interesul romanilor sa fie pe primul loc, nu interesele BNR.  Despre posibilitatea ca Isarescu sa primeasca un nou mandat la conducerea BNR, consilierul cu probleme economice  al premierului Viorica Dancila sugereaza ca „este bine sa lasam locul si altora”. Totodata, Valcov a criticat si bancile comerciale si a sustinut apasat ca taxa pe lacomie nu va fi abrogata sau modificata: Romanii nu au fost stresati cand luau imprumuturi cu 7% dobanda si la depozite aveau 1%? Romanii nu au fost nervosi pe lacomia acestor banci care 30 de ani au dus-o bine in Romania? Trebuie taiata macaroana firmelor care se lacomesc. Acest proces nu s-a terminat”. Daca tot am ajuns aici poate ne explica Mugur Isarescu de ce BNR a tolerat un astfel de cartel  si neocolonialist si superprofitabil. Slabe sanse, guvernatorul n-a gasit de cuviinta sa intervina pentru a administra cursul leu euro, desi tot el spunea ca “BNR apara moneda nationala, asigura stabilitatea preturilor (…) si pe cei peste 3-4 milioane de romani care au credite la banci”. Poate doar dupa propria agenda, unde mai este bifata si trucarea Robor, un mecanism-cosmar care umfla artificial ratele romanilor, desi, o mai spunem o data, indicele ar trebui sa se calculaze in functie de tranzactiile intre banci. Ce-au patit cele 8 banci (nume grele, de la Deutsche Bank, Societe Generale, pana la JP Morgan Chase sau Citigroup) dupa ce au fost prinse ca au manipulat indicatorii Euribor si Libor: au platit sanctiuni de sute de milioane de euro fara sa cracneasca. Pe cand si in Romania? Iarasi sanse slabe, BNR nu se baga, bancile storc profituri uriase (si le exporta) pe seama dobanzilor care au spoliat populatia. Prezenta lui Mugur Isarescu la audieri in Comisia economica a Senatului , pentru a da explicatii despre calcularea indicelui ROBOR si cursul valutar, este incerta. Purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu, a spus ca acest lucru se va intampla doar daca va exista un cadru de „discutii oneste”, in care „sa fie loc de clarificari”. O autentica limba de lemn din care razbate dispretul si refuzul de dialog, strategia principalei institutii financiare din Romania.

author avatar
Andrei Coman
391 afisari

1 COMENTARIU

  1. WC-ul din curtea guvernului Dăncilă

    Am devansat țări mari precum Germania și Franța, avem creștere economică de îi face și pe japonezi să ne invidieze, suntem patrioți, suntem dați dracului, nu ajunge nimeni cu prăjina la nasul Vioricăi Dăncilă, a lui Vâlcov și Dragnea. Practic, conducem Europa. Avem și de ce. Iată:
    De doi ani de zile, de când eminențele cenușii conduc, România a rămas:
    Pe primul loc în Europa la tinerii analfabeți funcționali (ca și mulți membri ai guvernului Dăncilă).
    Pe primul loc în Europa la moarte infantilă. În România mor, anual, 1.500 de copii cu vârste mai mici de un an. Alţi 2.000 au sub cinci ani.
    România este pe primul loc în Europa la numărul de decese din accidentele rutiere, dublu față de media europeană.
    Pe primul loc în Europa la numărul cazurilor de TBC.
    Pe primul loc în topul țărilor UE cu WC în fundul curții / Zece milioane de români trăiesc cu toaleta săpată în curte şi se spală la lighean!
    Oana Stanciulescu

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger