Cauta

Creste salariul minim pentru muncitorii calificati si cei cu studii superioare

Muncitorii calificati, maistrii, precum si persoanele cu studii superioare vor avea salariul minim diferentiat. Astfel, la salariul minim net stabilit de Guvern, de 1.263 de lei, se vor adauga coeficienti de ierarhizare care vor duce la venituri intre 1.515 lei si 3.536 de lei, potrivit unui proiect de lege initiat de deputatii PSD.

Un angajat cu studii superioare va avea un salariu minim net de 2778 de lei

Eliminarea egalizarii veniturilor dupa majorarea salariului minim este principala motivatie a elaborarii proiectului de act normativ care introduce indicatori minimali de ierarhizare. Totodata, un alt efect pe care il urmaresc leigiuitorii este acela al reducerii fenomenului de evaziune in randul companiilor, care, spun deputatii, platesc salariul minim pe cartea de munca, iar o parte din bani ii achita la negru. ”Dupa ce a intrat in vigoare salariul minim, in majoritatea companiilor mari s-a aplatizat grila de salarizare. Adica odata cu cresterea salariului minim nu au crescut si celelalte salarii, ale celor care prestau munca calificata, care aveau mai multa experienta. Din acest motiv am considerat ca este necesar, totusi, sa facem o diferenta intre cei care au mers la scoala mai mult timp, au preferat sa-si ia o calificare, au investit in educatia proprie si cei care nu au facut acest lucru. Pe de alta parte, majoritatea muncitorilor calificati sunt constransi sa accepte salariul minim pe economie, acolo unde este si industria monopol, cu toate ca valoarea lor pe piata fortei de munca este mai mare. Daca statul investeste in educatia acestor oameni, mi se pare normal ca ei sa aiba si alte beneficii. Noi am pus niste coeficienti pe care i-am discutat cu confederatiile sindicale, nu sunt coeficienti  care sa duca salariul la cat este el pe piata, dar oricum ridica salariul minim pentru persoanele care au calificare”, ne-a declarat deputatul Gabriel Petrea, unul dintre initiatorii proiectului legislativ.

Echilibru intre bugetari si privati

Potrivit expunerii de motive a actului normativ, reglementarea legislativa urmareste si asigurarea in sistemul de salarizare a unui echilibru intre sectorul bugetar si mediul economic concurential. ”O sa fie voci care sa spuna ca piata trebuie sa regleze acest lucru. De acord, dar piata nu poate sa regleze contractele pe care le incheie societatile comerciale cu muncitorii. Eu nu cred ca astazi, in economia reala, aceasta lege va produce un impact care sa nu poata fi suportat de angajatori. Dar cu siguranta aceasta lege va produce un impact social si va fi o forma de protectie pentru acei angajati care, in urma majorarii salariului minim pe economie, au ramas la acelasi nivel de salarizare de acum cinci ani”, a mai precizat deputatul Gabriel Petrea.

Ultimele stiri

  • Sănătatea Mentală și Deficiențele Nutriționale: Ce Lipsește Din Farfurie Ajunge În Minte
  • Strategia digitală a Chinei schimbă regulile globale
  • Dolarul poate supraviețui furtunii Trump
  • Incredibil! Echipamente IT de milioane de euro, blocate în depozitele instituțiilor publice
  • Europa preia frânele apărării Ucrainei în timp ce Rusia se duce spre Africa
  • Asociația Prosumatorilor acuză: Proiectul Ministerului Energiei pentru fotovoltaicele de pe blocuri, o ”golăneală” din care locatarii nu câștigă nimic
  • Parol d’onor dom Președinte!
  • Vine, vine sărăcia! Ne vor ajuta și băncile
  • SCIA 9 – Gala Smart City Industry Awards
  • Breaking News… în jurul lumii: Crizele și conflictele domină scena mondială
  • Exit mobile version