AcasăNewsCreierul recunoaşte o melodie într-o fracţiune de secundă

Creierul recunoaşte o melodie într-o fracţiune de secundă

Creierul uman poate identifica o melodie preferată într-un interval de 100 până la 300 de milisecunde, arată  studiu realizat la un institut al University College London (UCL).

O descoperire  ce subliniază amprenta profundă pe care o au melodiile preferate asupra memoriei. Cu ajutorul electroencefalogramei (EEG), care înregistrează activitatea electrică din creier, şi a pupilometriei, tehnică ce măsoară diametrul pupilei – un indicator al răspunsului creierului la stimuli – oamenii de ştiinţă au descoperit că melodiile familiare pot fi recunoscute de creier în 100 de milisecunde (0,1 secunde).  Prin comparaţie, la om, clipitul durează circa 300 de milisecunde. ”Rezultatele noastre demonstrează că recunoaşterea muzicii familiare se petrece remarcabil de rapid. Aceste concluzii subliniază circuitul temporal foarte rapid şi profunzimea melodiilor foarte familiare în memoria noastră.  Dincolo de ştiinţa de bază, înţelegerea modului în care creierul recunoaşte tonalităţi familiare este utilă pentru diverse intervenţii terapeutice ce implică muzica. Spre exemplu, există un interes din ce în ce mai mare pentru exploatarea muzicii în beneficiul pacienţilor care suferă de demenţă, în cazul cărora memoria muzicii pare bine conservată, în ciuda degradării sistemice a memoriei”, a explicat Maria Chait, autoarea principală a cercetării.

author avatar
Andrei Coman
164 afisari

1 COMENTARIU

  1. Deci mai repede ca orice computer sau search de program. E un moment X in viata unui cercetator sau sa zic programator in care se loveste cu capul de roba domnului. Important nu e socul ci gestionarea revenirii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger