Cauta

Craciunul moldovenesc: sarmalute in foi de varza

In zona Moldovei, sarmalutele in foi de varza sunt nelipsite din meniul pentru masa de Craciun. Pentru cei care s-au intrebat ce secret au moldovenii de le ies sarmalutele asa gustoase, aici veti gasi reteta pas cu pas.

foto adamargblogspotro

Pentru sarmalutele moldovenesti aveti nevoie de 1.5 kg carne tocata amestec (vita cu porc), 1 ciolan afumat, 2 oua, 1 kg ceapa, 1 cana orez, 6-8 linguri de pasta de tomate, 3 legaturi marar, sare, piper, alte mirodenii, 3 verze murate mari, 1/2 kg costita afumata. Timp de preparare: 120 de minute.

Varza se pune in apa rece pentru cateva ore, dupa care se desface si se pregatesc foile pentru sarmale. Se pastreaza cateva foi pentru a le pune pe fundul cratitei in care se vor fierbe sarmalutele.

Se da jos carnea de pe ciolan, dupa care se trece prin masina de tocat. Orezul se spala si se lasa in apa rece o jumatate de ora. Ceapa se curata, dupa care, tocata fin, se pune la calit pana se inmoie. Se adauga 3-4 linguri de pasta de tomate, sare, piper si alte mirodenii,  se mai amesteca timp de 2-3 minute, dupa care se ia de pe foc si se lasa la racit. Mararul se toaca fin iar costita afumata se taie felii.

Intr-un castron mare se pune carnea tocata, carnea de la ciolan, orezul, ceapa calita, mararul si se amesteca bine. Se adauga ouale  pentru a lega compozitia, se gusta, se potriveste de sare si piper si se lasa o jumatate de ora pentru omogenizarea aromelor.

Dupa ce „umplutura” a fost facuta, se trece la formarea sarmalutelor, care trebuie sa fie cat mai mici posibil.

Dupa ce sarmalutele au fost impaturite, se pun foile de varza, impreuna cu cateva felii de costita, pe fundul cratitei, apoi se aseaza un rand de sarmale, peste care punem din nou costita si iar sarmale, pana ce se umple cratita. Deasupra se poate pune varza care a mai ramas, tocata marunt.

Pentru un gust mai intens se amesteca 3-4 linguri de pasta de tomate cu putina apa si se toarna peste sarmalute. Se pun cca 2-3 cani de apa si se pune cratita la foc mic pentru 90 de minute. Dupa care se completeaza cu apa si se pune in cuptor la 200 de grade Celsius, cel putin trei ore, pana ce sunt fierte bine. Intre timp se mai verifica sa nu ramana fara apa.

Sunt foarte bune cu mamaliga, smantana si ardei iute.

Ultimele stiri

  • Conferința Webdidactica „Conștient, nu dependent – Educația, prima linie în lupta antidrog” prezintă date alarmante despre consumul de droguri în rândul elevilor
  • Pană masivă de curent în Cehia: Praga și alte regiuni, afectate. „O situație excepțională”
  • Când va afla Georgescu dacă scapă de controlul judiciar: „Sunt bucuros că dosarul meu a ajuns în instanță”/Așteptat de susținători în fața Judecătoriei- VIDEO
  • Explozie uriașă la o benzinărie din Roma: cel puțin 20 de răniți – VIDEO
  • Coldea, „șeful cel mare”: Ies la iveală detalii-bombă din rechizitoriul DNA, despre rolul-cheie al fostului numărului 2 din SRI
  • Calcul estimativ. Câți bani pierde un român cu salariu de 4.000 de lei, lună de lună, din cauza scumpirilor
  • Angajații de la casele de pensii au început protestele. „Sporul de condiții vătămătoare nu reprezintă un privilegiu”
  • Probleme în Gara de Nord din Capitală. Panourile de informare și camerele de luat vederi nu mai funcționează
  • Anunț de atribuire UAT Orașul Negru Vodă
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version