AcasăNewsCraciunul moldovenesc: sarmalute in foi de varza

Craciunul moldovenesc: sarmalute in foi de varza

(foto: adamarg.blogspot.ro)

In zona Moldovei, sarmalutele in foi de varza sunt nelipsite din meniul pentru masa de Craciun. Pentru cei care s-au intrebat ce secret au moldovenii de le ies sarmalutele asa gustoase, aici veti gasi reteta pas cu pas.

(foto: adamarg.blogspot.ro)

Pentru sarmalutele moldovenesti aveti nevoie de 1.5 kg carne tocata amestec (vita cu porc), 1 ciolan afumat, 2 oua, 1 kg ceapa, 1 cana orez, 6-8 linguri de pasta de tomate, 3 legaturi marar, sare, piper, alte mirodenii, 3 verze murate mari, 1/2 kg costita afumata. Timp de preparare: 120 de minute.

Varza se pune in apa rece pentru cateva ore, dupa care se desface si se pregatesc foile pentru sarmale. Se pastreaza cateva foi pentru a le pune pe fundul cratitei in care se vor fierbe sarmalutele.

Se da jos carnea de pe ciolan, dupa care se trece prin masina de tocat. Orezul se spala si se lasa in apa rece o jumatate de ora. Ceapa se curata, dupa care, tocata fin, se pune la calit pana se inmoie. Se adauga 3-4 linguri de pasta de tomate, sare, piper si alte mirodenii,  se mai amesteca timp de 2-3 minute, dupa care se ia de pe foc si se lasa la racit. Mararul se toaca fin iar costita afumata se taie felii.

Intr-un castron mare se pune carnea tocata, carnea de la ciolan, orezul, ceapa calita, mararul si se amesteca bine. Se adauga ouale  pentru a lega compozitia, se gusta, se potriveste de sare si piper si se lasa o jumatate de ora pentru omogenizarea aromelor.

Dupa ce „umplutura” a fost facuta, se trece la formarea sarmalutelor, care trebuie sa fie cat mai mici posibil.

Dupa ce sarmalutele au fost impaturite, se pun foile de varza, impreuna cu cateva felii de costita, pe fundul cratitei, apoi se aseaza un rand de sarmale, peste care punem din nou costita si iar sarmale, pana ce se umple cratita. Deasupra se poate pune varza care a mai ramas, tocata marunt.

Pentru un gust mai intens se amesteca 3-4 linguri de pasta de tomate cu putina apa si se toarna peste sarmalute. Se pun cca 2-3 cani de apa si se pune cratita la foc mic pentru 90 de minute. Dupa care se completeaza cu apa si se pune in cuptor la 200 de grade Celsius, cel putin trei ore, pana ce sunt fierte bine. Intre timp se mai verifica sa nu ramana fara apa.

Sunt foarte bune cu mamaliga, smantana si ardei iute.

author avatar
Alina Costache
2.514 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger