Cauta

Cozi la benzinării: Consiliul Concurenței, anunț de ultim moment. Ce se verifică

Cozi la benzinării: Consiliul Concurenței, anunț de ultim moment. Ce se verifică (sursa foto: stiri.tvr.ro)

În contextul panicii apărute în multe benzinării și după ce de la Guvern s-a anunțat că premierul Ciucă „a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant”, Consiliul Concurenței dă asigurări că monitorizează piața carburanților.

După ce miercuri seară au apărut cozi la mai multe benzinării din țară, cu mulți șoferi care s-au grăbit să-și alimenteze mașinile, speriați de zvonuri privind scumpirea combustibilului, joi dimineață s-a aflat că se fac verficări.

„Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care prețurile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică. Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei.

Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu”, se transmite într-un comunicat al instituției.

Chirițoiu: Veghem ca unele companii să nu profite de această situație

Totodată, președintele Consiliului Concurenței a făcut referire la situația internațională, în contextul războiului din Ucraina, izbucnit în urmă cu două săptămâni.

„Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu.

În același comunicat se amintește că „reprezentanții Guvernului au anunțat ieri că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor”. Și se menționează că, potrivit „datelor afișate de aplicația Monitorul Prețurilor, creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării. Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea e a condus la penurie”.

Consumatorii pot utiliza, se amintește în acest context, aplicația Monitorul Prețurilor pentru Carburanți pentru a afla care sunt prețurile practicate de benzinării.

De altfel, de la Guvern s-a anunțat că pe agenda premierului Ciucă a figurat, joi dimineață, cu începere de la ora 9.30, o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, cel al Economiei, Florin Spătaru, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, președintele ANPC, Horia Miron Constantinescu și președintele ANAF, Mirela Călugăreanu. Iar la această întrevedere a fost anunțată și prezența președintelui Consiliul Concurenței, Bogdan Chirițoiu.

„Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”

Totodată, miercuri seară, pe pagina de Facebook a Guvernului a fost transmis un mesaj, prin care se anunța faptul că premierul Ciucă a dispus controale „ample” la stațiile de alimentare cu carburant.

„Nu există motive reale pentru creșteri accelerate de prețuri în România. Țara noastră are stocuri suficiente de carburant.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a dispus începerea de controale ample la stațiile de alimentare cu carburant. Guvernul României nu va permite niciun derapaj, nicio tentativă de speculă”, a transmis purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru.

Ultimele stiri

  • Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni
  • Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)
  • Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!
  • Veşti proaste pentru bugetarii obişnuiţi să primească vouchere de vacanţă. De ce trebuie să se bucure cât mai mult de ele în 2024
  • Alimentul de bază care a atins un preţ exorbitant la raft, cel mai mare din ultimii 15 ani. De ce s-a ajuns în această situaţie
  • ANM anunţă că se schimbă vremea în România! Diferențe mari de temperatură de la o zi la alta. Prognoza pentru Bucureşti
  • Bucureştiul se închide din nou în weekend pentru maşini. Se deschide pentru pietoni. Zonele cu restricţii de trafic
  • Gestul banal, dar extrem de periculos pe care îl fac şoferii la volan, îi poate descrie pe aceştia ca fiind psihopați, narcisiști sau machiavelici
  • Motivele pentru care Volodimir Zelenski nici nu vrea să audă de un armistiţiu cu Rusia pe durata Jocurilor Olimpice 2024
  • Horoscop – sâmbătă, 18 mai 2024. Nativii care trebuie să pună piciorul în prag şi să pretindă mai mult respect
  • Exit mobile version