AcasăNewsCovidul, împrăștiat doar de cetățenii de categoria a II-a

Covidul, împrăștiat doar de cetățenii de categoria a II-a

Guvernul aplică dubla măsură discriminatorie pentru cei care intră în țară

Hotărârea de Guvern privind declararea stării de alertă a împărțit deja oamenii în două categorii: cei care împrăștie Covid și cei care nu au cum să o facă. Astfel, la intrarea în țară, doar șoferii, polițiștii, militarii, parlamentarii, europarlamentarii, diplomații, piloții, marinarii, elevii și muncitorii transfrontalieri pot merge liniștiți la casele lor, fără niciun fel de izolare sau carantină. 

Guvernul a reușit să împartă cetățenii în două categorii: unii periculoși, care trebuie închiși pentru că pun în pericol sănătatea publică, și alții absolut în regulă, pe principiul că, dacă sunt exceptați prin hotărâre de guvern, nu se lipește Covidul de ei. Astfel, potrivit actului normativ emis de Executiv, pentru toate persoanele care vin în România din străinătate, se instituie măsura carantinării/izolării la locuința declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz. Prin excepție de la aceste prevederi, persoanele care nu au posibilitatea îndeplinirii condițiilor pentru carantina/izolarea la locuință/altă locație sau care solicită acest lucru pentru a nu își expune familia, pot opta pentru măsura carantinei instituționalizate, în spații special destinate puse la dispoziție de autoritățile administrației publice locale. Persoanele care nu vor respecta măsurile de carantină/izolare la locuință/altă locație vor fi introduse în carantină instituționalizată pentru o perioadă de 14 zile și obligate să suporte contravaloarea cazării și hrănirii pe perioada carantinei instituționalizate. Așadar, regula este obligatorie pentru toți cei care vin din afara țării. Sau așa ar fi normal.

16 categorii, exceptate

De la regula izolării sau carantinării pe o perioadă de 14 zile, Guvernul a introdus însă nu mai puțin de 16 categorii de persoane. Astfel, cei care pot circula liber între granițe sunt conducătorii autovehiculelor de transport marfă cu capacitatea maximă autorizată mai mare de 2,4 tone, conducătorii autovehiculelor pentru transport persoane care au mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv locul conducătorului, precum și conducătorii auto de pe aceste tipuri de vehicule  care se deplasează în interesul desfășurării profesiei din statul de rezidență al acestora într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau dintr-un alt stat al Uniunii Europene în statul de rezidență, indiferent dacă deplasarea se face prin mijloace individuale sau în cont propriu. Dacă la șoferi există prezumția că pot sta izolați în cabine și să aibă un risc mai scăzut de contaminare, pentru celelalte categorii exceptate lucrurile nu stau deloc așa. Astfel, pot intra în țară fără carantinare obligatorie, membri ai Parlamentului European, parlamentari și personal aparținând sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională, lucrătorii transfrontalieri care intră în România din Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau  Republica Moldova, precum și reprezentanții companiilor străine care au filiale/sucursale/reprezentanțe sau agenții pe teritoriul național.

Imuni la Covid

Printre categoriile considerate imune în fața noului coronavirus se numără și angajați ai operatorilor economici din România care efectuează lucrări, conform contractelor încheiate, în afara teritoriului României, la întoarcerea în țară, persoanele care intră în România pentru prestarea unor activități de utilizare, instalare, punere în funcțiune, mentenanță, service a echipamentelor și tehnicii medicale, precum și a echipamentelor din domeniile științific, economic, apărare, ordine publică și Securitate națională, membrii misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și ai altor reprezentanțe diplomatice acreditate la București, posesori de pașapoarte diplomatice, personalul asimilat personalului diplomatic, precum și membrii Corpului Diplomatic și Consular al României și posesorii de pașapoarte diplomatice și de serviciu, precum și angajații sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională care se întorc în România din misiuni executate în afara țării. Totodată, elevii cu domiciliul în afara României, înmatriculați într-o formă de învățământ în România, precum și piloții, mecanicii de locomotive și marinarii sunt considerați de Guvern liberi de Covid și nu sunt supuși vreunei măsuri de izolare sau carantină la intrarea pe teritoriul țării.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.062 afisari

3 COMENTARII

  1. Doua categorii sunt si diasporezii.Unii care au un loc de munca stabil in stainatate, chiar o locuinta stabila, si unii cetateni care lucreaza la negru, nu mai stiu unde au domiciliul, nici in tara, nici afara, un nou tip de nomadism…
    O prima concluzie: dupa cati vin pe jos, coruptia si evaziunea s a mutat in Vest…

  2. VIS A VIS de legea care se dezbate acum in Parlament privind alegerea primarilor si presedintilor de consilii judetene; Primarii trebuie alesi CEL MULT DOUA MANDATE . In ultimii 30 de ani in Romania s-au constitut MAFII ADMINISTRATIVE cum nu exista in alta parte a lumii. FUNCTIA DE PRESEDINTE AL CONSILIULUI JUDETEAN trebuie desfiintata nu-si are corespondent in lume SI ARE ROL EXTREM DE DISTRUCTIV IN ADMINISTRAREA TERITORIALA A TARII. SUNT SUFICIENTE PREFECTURILE.

  3. Nu e singura categorisire a cetatenilor. Sunt cetateni care zburda liber in strainatate , se duc, se intorc si altii care nu pot parasi localitatea de domiciliu, decat cu celebra declaratie si doar pentru 15 motive. Guwernantii astia sunt sanatosi la cap? Eu cred ca nu.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger