Confederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) a transmis o scrisoare deschisă premierului Ilie Bolojan. Totul, „în contextul unui fenomen extrem de grav, care riscă să afecteze ireversibil întreaga piață de reparații auto din România și încrederea cetățenilor în statul român”, se menționează într-un comunicat de presă transmis miercuri, 9 iulie, de către reprezentanții COTAR.
Aceștia îi cer public prim-ministrului să ia mai multe măsuri urgente, printre care schimbarea conducerii Sectorului de Asigurari din cadrul ASF – în special a vicepreședintelui Sorin Mititelu.
„Este un cerc vicios creat de autorități, în care sunt prinse firmele românești de pe piața reparațiilor auto: în timp ce multinaționalele care vând polițe RCA nu dau la timp banii pentru despăgubiri, lăsând unitățile reparatoare fără cash-flow, iar ASF „nu vede”
încălcările legii, ANAF face razie tot la service-urile auto, pentru colectarea unor bani pe care firmele nu-i au, pentru că nu le-au fost plătiți de către asigurători” – semnalează cei de la COTAR.
Șeful COTAR: Prin astfel de controale disperate se creează o presiune uriașă pe firmele din acest sector de activitate
Reprezentații Confederației Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România susțin că asistă cu mare îngrijorare „la acțiunea disperată a autorităților statului roman în a găsi orice formulă de a mai stoarce un ban din partea firmelor cu capital românesc”, acuzând faptul că aceleași autorități cu rol de control ar evita „cu obstinație efectuarea controalelor la marile multinaționale care raportează permanent profituri ridicole, comparativ cu cifra de afaceri, sau chiar pierderi. Valul de controale declanșat de ANAF – Antifraudă este acum îndreptat împotriva a sute de service-uri auto din țară, cele mai multe fiind membre COTAR.
„Domnule Prim-Ministru, prin astfel de controale disperate se creează o presiune uriașă pe firmele din acest sector de activitate, pentru a plăti taxe și impozite, în condițiile în care conturile noastre sunt fie blocate de ANAF, fie goale.
Mulți dintre noi ne-am împrumutat ani la rând la bănci, doar pentru a putea achita la timp obligațiile fiscale, însă în prezent nu mai suntem solvabili, iar motivul este unul singur: abuzul sistemic tolerat și chiar încurajat de conducerea Autorității de Supraveghere Financiară, în special prin vicepreședintele Sorin Mititelu, care protejează în mod vizibil marile companii de asigurări în detrimentul celor peste 10 milioane de asigurați români și a miilor de service-uri care susțin sistemul RCA din România” – a declarat Vasile Stefănescu, președinte COTAR.
Iată ce se mai precizează în comunicatul COTAR:
„Românii plătesc polițe RCA obligatorii – nicidecum facultative! -, dar când vine vorba despre plata despăgubirilor, cele mai multe multinaționale din asigurări le efectuează cu încălcarea legii. Cu toate acestea, autoritățile care au atribuții de control nu văd niciodată aceste încălcări ale legii. Nici măcar atunci când se văd clar semnele unui nou faliment pe piața polițelor RCA – ale cărui consecințe vor fi suportate de toți conducătorii auto, la fel ca în toate cazurile anterioare.
Anul trecut, nicio firmă de asigurări care vinde polițe RCA nu a fost amendată de ASF, prin grija vicepreședintelui Sorin Mititelu, responsabil de sectorul asigurări. De exemplu, firma de asigurări Grawe, cu o cotă de piață RCA de aproximativ 10%, achită cu foarte mare greutate despăgubirile, iar numărul de reclamații înregistrat la ASF împotriva acestei firme este uriaș, în timp ce consiliul ASF procedează la fel ca în cazul altor firme de asigurări rău platnice: membrii conducerii ASF pun batista pe țambal, în speranța că vor fi păstrați în funcții.
Grawe este o societate care vinde în prezent cele mai ieftine polițe RCA, cu o strategie comercială agresivă, dar care înregistrează întârzieri semnificative la plata daunelor către unitățile de reparații auto, acumulând restanțe de ordinul sutelor de milioane de lei. Modelul de funcționare – vânzare masivă, la prețuri sub media pieței, refuzul sau întârzierea plății despăgubirilor și lipsa de reacție a ASF – este identic cu cel practicat de societățile care au generat cele mai mari falimente din istoria pieței RCA: Astra, Carpatica, City Insurance și Euroins pe care COTAR le-a făcut cunoscute cu mult înaintea pronunțării falimentelor, dar nimeni din Guvern și Parlament nu a dorit să ia măsuri asupra conducerilor ASF de la vremea respectivă.
România a devenit un adevărat paradis al asigurătorilor rău platnici, cu sprijinul ASF – instituție cu o conducere veșnic politizată, care sprijină doar multinaționalele. La această situație se adaugă o legislație extrem de relaxată fiscal.
„Domnule Prim-Ministru, știți ca în Germania firmele de asigurări plătesc TVA? Cum ar fi ca o piață de asigurări de miliarde de euro anual să plătească TVA? În România sunt scutite de astfel de taxe și necontrolate de mai mulți ani de ANAF sau ASF. Așadar, statul român oferă facilități fiscale acestor companii care apoi își exportă profiturile în țările-mamă, fără să fie deranjate de ANAF sau ASF – de peste 35 de ani. Degeaba trimiteți ANAF-Antifraudă în control la service-uri, când banii noștri sunt blocați la companiile de asigurări protejate de statul român, iar autoritatea care ar trebui să-i supravegheze îi protejează pe cei care nu dau despăgubirile la timp. În loc să fie amendați pentru încălcarea legii, asigurătorii sunt lăsați să ignore obligațiile de plată, iar service-urile și păgubiții sunt trimiși în instanță. Astăzi, în România, avem peste 100.000 de procese pe rolul instanțelor, doar din cauza neplății daunelor RCA” – a precizat Vasile Stefanescu, președinte COTAR.
Nu în ultimul rând aducem la cunoștința tuturor autorităților române faptul că prețul polițelor RCA a crescut după prima săptămână de la încetarea plafonării cu aproximativ 10%, în timp ce vicepreședintele ASF Sorin Mititelu a declarat că nu vor fi creșteri semnificative ale prețului RCA. Dacă o creștere de 10% a prețului RCA într-o săptămână nu reprezintă o creștere importantă, atunci ce reprezintă, în viziunea ASF, o creștere semnificativă?
Vicepreședintele ASF Sorin Mititelu tocmai și-a încasat salariul de 14.000 de euro (pe 8 iulie), în timp ce prețul RCA crește cu 10% într-o singură săptămână.
Domnule Prim-Ministru, vă solicităm public următoarele măsuri urgente:
• Schimbarea conducerii Sectorului de Asigurari din cadrul ASF – în special a vicepreședintelui Sorin Mititelu, pe care îl considerăm complice la abuzurile și încălcările repetate ale legii de către companiile pe care nu le controlează;
• Un control independent asupra solvabilității și redirecționării profiturilor uriașe în afara țării reale a tuturor societăților RCA, inclusiv Grawe Asigurări;
• Oprirea valului de controale ANAF sau blocarea conturilor service-urilor până la recuperarea sumelor datorate de firmele de asigurări sau a Fondului de Garantare a Asiguraților care despăgubește dosarele de daună ale firmelor de asigurări intrate în faliment sub defectuoasa supraveghere a ASF.
În timp ce vicepreședintele ASF, Sorin Mititelu, încasează lunar peste 14.000 de euro din bani publici, neîndrăznind să sancționeze nicio firmă de asigurări care vinde RCA pe tot parcursul anului 2024, același om face astăzi un lobby agresiv și mincinos pe lângă Guvern și pe lângă dumneavoastră, știind că nu mai beneficiază de sprijinul politic al PSD și sperând totodată că nu va fi schimbat din funcție.
Sub actuala conducere a ASF, românii au ajuns să includă polițele RCA în vitrina articolelor de lux, plătind un preț veșnic în creștere și cu servicii de despăgubire din de în ce mai proaste, de la an la an. România a ajuns să plătească cel mai scump RCA din Uniunea Europeană, deși veniturile românilor sunt printre cele mai mici. Dacă tot ne cereți să fim solidari cu măsurile de austeritate pentru acoperirea deficitului bugetar pe care nu l-am creat noi, măcar nu ne siliți să ne inchidem sau sa ne mutăm afacerile în Bulgaria!”