AcasăNewsCoşmarul stagflaţiei devine realitate în România! Prețurile mari nu vor dispărea prea...

Coşmarul stagflaţiei devine realitate în România! Prețurile mari nu vor dispărea prea curând

inflatieInflația o ia razna! Noi scumpiri la mâncare, energie și carburanți în următoarele luni

În multe țări cuvântul stagflație a explodat în căutările pe Google. Fenomenul nu este însă nou și va începe în curând să fie vizibil și în România.

Despre stagflație s-a vorbit încă de anul trecut, dar iată că războiul din Ucraina a transformat conceptul în realitate.

România, cu un picior în stagflație

Stagflația, definită ca o creștere economică slabă sau chiar recesiune, la care se adaugă o inflație ridicată alături de o majorare a șomajului, determină companiile să își securizeze business-urile, în ton cu scăderea apetitului pentru investiții și consum.

46,7% dintre oamenii de afaceri, manageri și angajați cu funcții de conducere din companiile chestionate în perioada 27-31 mai 2022 estimează că până la finele anului, România ar putea intra în stagflație, potrivit economedia.ro.

Întrebați care sunt cele mai mari pericole pentru economia românească, în următoarele șase luni, 33,3% din executivii companiilor au trecut, pe primul loc, inflația – creșterea prețurilor la energie, materiale, servicii etc. Dincolo de efectele inflației, investitorii sunt preocupați de scăderea vânzărilor (25%), accentuarea blocajului financiar (12,5%), intrarea în insolvență/faliment a partenerilor (12,5%), regionalizarea războiului (10,5%).

Vom ieși din criză abia în 2024

Potrivit estimărilor managerilor chestionați, 33,3% cred că inflația din România se va situa în acest an în intervalul 14-17% în timp ce 26,5% văd inflația peste acest prag, undeva între 18-20%. 13,3% estimează inflația la peste 20% și numai 26,9% cred că inflația se va menține sub nivelul de 14% până la finele anului.

Cei mai mulți dintre executivi chestionati (33,3%) văd o stabilizare a factorilor de risc precum inflația și creșterea dobânzilor abia în a doua parte a anului viitor, în timp ce 26,7% sunt chiar mai pesimiști, indicând un prim semnal pozitiv pe această zonă abia în primul semestru din 2024.

26,7% dintre cei chestionați sunt optimiști și cred că lucrurile se vor stabiliza în a doua parte a acestui an, iar 13,3% în prima parte a anului viitor.

author avatar
Andreea Vlad
184 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger