AcasăNewsCOŞMAR pentru Alexandru Arşinel: statul l-ar putea obliga să returneze 50.000 euro!...

COŞMAR pentru Alexandru Arşinel: statul l-ar putea obliga să returneze 50.000 euro! Ce ar fi făcut actorul la Revoluţie

COŞMAR pentru Alexandru Arşinel: statul l-ar putea obliga să returneze 50.000 euro! Ce ar fi făcut actorul la Revoluţie

O comisie din cadrul Secretariatului de stat pentru problemele revoluționarilor (SSPR) – o instituție din cadrul Guvernului României – propune retragerea certificatului de revoluționar al lui Alexandru Arșinel.

Actorul, în vârstă de 83 de ani, se află printre „luptătorii cu rol determinant“ şi încasa de la stat 33.730 de lei pe an, (2.810 lei pe lună) şi nu plătea nici impozit pentru casa în care locuieşte.

Arşinel nu şi-ar fi riscat viaţa

Comisia a constatat că, la Revoluție, Alexandru Arșinel a fost prezent la Palatul Telefoanelor și în Piața Universității ceea ce ”nu reprezintă obiective cu o importanță deosebită care au aparținut regimului totalitar”.

Se constată că domnul Alexandru Arşinel nu îndeplineşte condiţia pentru a deţine Certificatul – LRD (Luptător cu Rol Determinant – n.r.), în sensul că în perioada 14-22 decembrie 1989 nu a avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, nu şi-a pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, nu a ocupat şi nu a apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului, respectiv până la ora 12.10 a zilei de 22 decembrie”, se arată în documentul SSPR, preluat de g4media.

Va da actorul banii înapoi?

Dacă instanţa îi va retrage ceritificatul de revoluţionar, Alexandru Arşinel va pierde mai multe privilegii: indemnizaţia de revoluţionar – LRD de 2810 lei pe lună, scutiri de taxe şi impozite, etc. În plus, SSPR ar putea să-i ceară să dea înapoi banii primiţi din 2015 până în prezent.

Eu am fost primul care am vorbit din balconul de la Radio. Dosarul meu demonstrează că nu am văzut Revoluţia la televizor şi că am fost în focul evenimentelor.

Nu eu am cerut certificat, cei de la asociaţie mi-au propus să trimită dosarul mai departe şi am zis: da, domnule, vreau să se ştie că nu am stat acasă.

Contează şi banii, cum să nu conteze dacă eu ies la pensie? Orice ban contează. Dacă Ordinul Meritul Cultural în grad de comandor nu mi-a adus nimic, măcar aşa să fiu răsplătit, spunea Arşinel în 2015.

Arșinel și-a obținut certificatul de revoluționar și în urma declarațiilor mai multor martori printre care Victor Socaciu și Vasile Moraru care au precizat că, în zilele Revoluției din decembrie 1989, l-au văzut la Televiziune și Palatul Telefoanelor.

author avatar
Andrei Ștefan