AcasăNewsCoronavirusul zdrobește Bollywood-ul

Coronavirusul zdrobește Bollywood-ul

A man wearing a facemask amid concerns of the spread of the COVID-19 coronavirus, walks pasts the closed Rivoli cinema complex in New Delhi on March 13, 2020. - India on March 12 reported its first coronavirus death as authorities ordered schools, theatres and cinemas closed in New Delhi for the rest of the month in a bid to keep the pandemic at bay. (Photo by Prakash SINGH / AFP) (Photo by PRAKASH SINGH/AFP via Getty Images)

Pandemia de coronavirus a oprit cea mai prolifică industrie cinematografică din lume. În India cinematografele și-au închis ușile, companiile de producție au oprit filme, iar studiourile au întârziat lansările.

Inclusiv a două filme importante pentru acest sezon: foarte așteptatul „Sooryavanshi” și “83”, acesta din urmă povestind victoria Indiei din 1983 la Cupa Mondială de Cricket, un blockbuster categoric. „Filmele au fost uriașe”, a declarat  criticul Shubhra Gupta pentru ziarul Indian Express.  „Au fost o mare așteptare din partea publicului. Este o pierdere mare.” Pandemia a costat industria cinematografică indiană mai mult de 330 de milioane de dolari, spune  Komal Nahta, analist comercial și gazdă de televiziune al „ETC Bollywood Business”. 2019 a fost un an record: veniturile de box office din India au ajuns la 1,4 miliarde de dolari în 2019, cu o creștere de aproape 12% față de anul anterior. Cea mai mare parte din acestea provin din filme indiene; Hollywood a reprezentat doar 15% din această sumă, relatază CNN. Dar pandemia coronavirusului a oprit complet orice planuri de a lansa filme în viitorul apropiat. La sfârșitul lunii martie, prim-ministrul Narendra Modi a anunțat un blocaj fără precedent de trei săptămâni pentru cei 1,3 miliarde de oameni din India. Chiar înainte de restricții, companiile de film anunțaseră deja  că vor suspenda filmările, serialele TV și cele web. „Vom vedea un efect în cascadă asupra filmelor”, a spus Gupta, criticul de film. „Acest lucru va afecta întreaga industrie pentru acest an.” Chiar dacă cinematografele se redeschid (se presupune după 17 mai) măsurile de distanțare social vor înjumătăți capacitatea sălilor și nu vor suporta bugetele imense ale filmelor. Guild of Producers of India (GUILD) a înființat un fond de ajutor pentru artiști de machiaj și asistenți care lucrează în cadrul departamentelor tehnice. De asemenea, au fost primite donații din partea marilor staruri de la  Bollywood, inclusiv Shah Rukh Khan, Akshay Kumar și Deepika Padukone.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
186 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger