AcasăNewsCoronavirusul stimulează dominația giganților tehnologici

Coronavirusul stimulează dominația giganților tehnologici

Situația economică post-covid este pregătită pentru a întări monopolul Facebook Google și Amazon, dar și riscurile de coliziune antitrust cu Washington.

Sigur, pandemia a lovit și în marile companii de tehnologie, rivalii lor mai mici  suferă mult mai rău – la fel și companiile media dependente de reclame care au aruncat zeci de mii de locuri de muncă și un număr mare de comercianți cu amănuntul care nu se mai pot redeschide. Totuși, vânzările Facebook, de pildă, au urcat la 17,7 miliarde de dolari în primul trimestru din 2020, iar acţiunile companiei americane, care mai deţine WhatsApp şi Instagram, au urcat cu peste 10%. Peste estimările analiștilor, în contextul în care Facebook preferă strategia avertizărilor, anunțând că se confruntă „cu o perioadă de incertitudini fără precedent”, iar perspectivele sale de afaceri sunt afectate de epidemie! Rezultatul este un dezechilibru economic în creștere, care ar putea oferi și mai mult combustibil companiilor – lider din domeniul tehnologiei, care  și-au petrecut ani de zile abuzând de puterea lor prin intimidare și cumpărare de rivali. În SUA, principal economie a lumii,  se consolidează  dependența din ce în ce mai mare a societății de industria tehnologică, lăsând milioane de americani să cumpere consumabile esențiale de la Amazon în timp ce folosesc aplicații de pe Facebook, Google și Microsoft pentru a comunica, a participa la școală sau a conduce afaceri. Virusul „a demascat cât de mari și puternice sunt aceste companii”, a spus Rachel Bovard, consilier senior al Proiectului de Responsabilitate pe Internet, un grup conservator finanțat parțial de Oracle, care susține politicile antitrust. Dar Facebook și colegii săi de internet mai  au un avantaj uriaș față de majoritatea altor companii: grămezi de numerar. Alphabet, compania mamă a Google,  avea la dispoziție 117 miliarde de dolari la sfârșitul lunii martie, în timp ce Facebook deținea peste 60 de miliarde de dolari – mai mult decât PIB-ul din Liban, Slovenia sau Tanzania. Amazon a raportat 24,3 miliarde USD în fluxuri de numerar gratuite. Acești bani vor ajuta companiile să elimine concedierile și închiderile, în timp ce concurenții lor se împuținează sau dispar de pe piață. Și Amazon este pregătit să aibă mult mai puțini rivali atunci când focarul se va încheia: până la 100.000 de puncte de vânzare cu amănuntul sunt susceptibile să se închidă în următorii cinci ani, potrivit analiștilor UBS, citați de Politico. Situația este gravă și pentru companiile media , ale căror sume din publicitate erau deja în scădere pe fondul concurenței din partea Google și Facebook, companii ce controlează deja 60% din piața publicității online.Unele estimări plasează numărul jurnaliștilor americani disponibilizați din cauza pandemiei la peste 33.000.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
224 afisari
Zenville

Ultimele știri

Mugur Isărescu trage semnalul de alarmă: „Când datoria depășește 50%, trebuie luate măsuri”. Urmează îngheţarea pensiilor şi a salariilor?

Guvernul promite majorări de salarii şi pensii în anul electoral 2024, dar în 2025 ar putea veni prăpădul. Semnalul de alarmă l-a tras guvernatorul...

S-au scos „armele” în campania electorală din SUA. Donald Trump şi Joe Biden s-au atacat de la distanţă

Campanie electorală "murdară" în SUA. S-au scos armele "grele". Donald Trump l-a numit din nou pe Joe Biden drept un "escroc", sâmbătă, în Texas,...
proger